Si ta menaxhoni stresin në mënyrë natyrale?

Stresi është një gjendje emocionale e tensionuar, një gjendje shqetësuese e theksuar, i cili është i pashmangshëm në jetë.

Ja disa mënyra se si ta menaxhoni atë:

1. Shmangni Kafeinë, Alkoolin dhe Nikotinën

Shmangni ose të paktën zvogëloni konsumimin tuaj të nikotinës dhe të pijeve që përmbajnë kafeinë dhe alkool. Kafeina dhe nikotina janë stimulantë dhe kështu do të rrisin nivelin e stresit në vend që ta reduktojnë atë.

Alkooli është një depresant kur merret në sasi të mëdha, por vepron si stimulues në sasi më të vogla. Prandaj përdorimi i alkoolit si një mënyrë për të lehtësuar stresin nuk është në fund të fundit e dobishme.

Në vend të këtyre pini sa më shumë ujë, cajra apo lëngje frutash natyrale. Gjithashtu ju duhet t’i shmnagni edhe produktet me shumë sheqer pasi këto ju bëjnë të ndiheni të lodhur dhe nervoz.

2. Bëni ndonjë aktivitet fizik

Situata stresuese rrisin nivelin e hormoneve të stresit, si adrenalin dhe kortizol në trupin tuaj. Kur ndiheni të stresuar dhe të tensionuar, shkoni për një shëtitje të shpejtë në ajër të pastër.

Përpiquni që të përfshini disa aktivitete fizike në rutinën tuaj të përditshme, para ose pas punës, ose në kohën e drekës.  Aktiviteti fizik i rregullt do të përmirësojë gjithashtu cilësinë e gjumit tuaj.

 

3. Bëni më shumë gjumë

Mungesa e gjumit është një shkak i rëndësishëm i stresit. Fatkeqësisht, stresi gjithashtu ndërpret gjumin tonë ndërsa mendimet vazhdojnë të rrotullohen nëpër kokat tona.

Në vend që të mbështeteni në ilaçe, qëllimi juaj duhet të jetë që të maksimizoni relaksimin tuaj para se të flini. Sigurohuni që dhoma gjumi juaj është e qetë pa kujtuar gjërat që ju shkaktojnë stres.

Ju gjithashtu duhet të synoni të shkoni në shtrat afërsisht në të njëjtën kohë çdo ditë në mënyrë që mendja dhe trupi juaj të mësohen me një rutinë të parashikueshme të gjumit.

4. Bëni teknika të relaksimit

Çdo ditë, përpiquni të relaksoheni me një teknikë të zvogëlimit të stresit. Ka shumë mënyra të provuara dhe të testuara për të zvogëluar stresin, andaj provoni disa dhe shikoni se çfarë funksionon më mirë për ju.

Për shembull, provoni vetë-hipnozë e cila është shumë e lehtë dhe mund të bëhet kudo, madje edhe në tavolinën tuaj ose në makinë. Një teknikë shumë e thjeshtë është që të përqendroheni në një fjalë ose frazë që ka një kuptim pozitiv për ju. Fjalët e tilla si “qetësia”, “dashuria” dhe “paqja” punojnë mire, “Unë meritoj qetësinë në jetën time” ose “Më jep qetësi”.

Mos u shqetësoni nëse e keni të vështirë të pushoni në fillim. Relaksimi është një aftësi që duhet të mësohet dhe do të përmirësohet me praktikën.

5. Bisedoni me dikë

Vetëm të flasësh me dikë rreth asaj se si ndihesh mund të jetë e dobishme.

Biseda mund të funksionojë ose duke tërhequr vëmendjen nga mendimet tuaja stresuese ose duke liruar disa nga tensionet e ndërtuara duke e diskutuar atë.

6. Mbani një ditar stresi

Mbajtja e një ditar të stresit për disa javë është një mjet efektiv për menaxhimin e stresit, pasi ai do t’ju ndihmojë të bëheni më të vetëdijshëm për situatat që ju bëjnë të stresuar.

Shënoni datën, kohën dhe vendin e çdo episodi stresues, dhe vini re se çfarë po bënit, se kush je me të dhe se si ndihesh si fizikisht ashtu edhe emocionalisht. Jepini çdo episodi stresues një vlerësim stresi (për shembull një shkallë 1-10) dhe përdorni ditarin për të kuptuar se çfarë e shkakton stresin tuaj dhe sa efektiv jeni në situata stresuese.

Kjo do t’ju mundësojë të shmangni situatat stresuese dhe të zhvilloni mekanizma më të mirë të përballimit.

7. Menaxhojeni situatën

Stresi mund të shkaktohet nga një problem që në sipërfaqe të duket e pamundur për t’u zgjidhur. Mësoni si të gjeni zgjidhje për problemet tuaja dhe kjo  do t’ju ndihmojë të ulni nivelin tuaj të stresit.

Shkruani çdo hap që duhet të merrni si pjesë e zgjidhjes: çfarë do të bëhet, si do të bëhet, kur do të bëhet, kush është i përfshirë dhe ku do të ndodhë.

8. Menaxho kohën tënde

Nganjëherë ne të gjithë ndihemi të mbingarkuar nga lista jonë “Për të bërë” dhe kjo është një shkak i zakonshëm i stresit. Pranoni që nuk mund të bëni gjithçka menjëherë dhe të filloni të renditni përparësitë tuaja.

Bëni një listë të të gjitha gjërave që duhet të bëni dhe t’i rendisni ato në mënyrë të përparësisë së vërtetë.

Vini re se cilat detyra ju duhet të bëni personalisht dhe çfarë mund të delegoheni tek të tjerët për të bërë.

Shënoni cilat detyra duhet të bëhen menjëherë, në javën e ardhshme, në muajin tjetër.

9. Mësoni të thoni “Jo”

Një shkak i zakonshëm i stresit është të kesh shumë gjëra për të bërë dhe pak kohë për t’i  realizuar ato. Edhe pas situatave të tilla, shumë njerëz ende pranojnë të marrin përgjegjësi shtesë.

Mësohuni t’i thoni “Jo” kërkesave shtesë ose të parëndësishme dhe kjo do të ju  ndihmojë zvogëlimin e stresit dhe gjithashtu mund t’ju ndihmojnë të zhvilloni më shumë vetëbesim.

 

10. Pushoni kur jeni i sëmurë

Të punoni dhe të përballeni me stresin kur jeni i sëmurë ju dëmton shumë, kështu duke e ngarkuar trurin dhe rritur nivelin e stresit.

Në kuadër të kësaj, bëni pak pushim ose dilni në natyrë dhe qëndroni me njerëz që ju bëjnë të ndiheni mirë.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *