Si të dalloni nëse produktet e përditshme janë cilësore

Ka shumë mënyra për të kontrolluar cilësinë e produkteve ushqimore që hamë çdo ditë. Megjithatë, shumica e tyre kërkojnë ndihmën e profesionistëve ose pajisjeve speciale.

Ne ju sugjerojmë vetëm disa nga ato që mund t’i bëni në shtëpi:

1.Gjiza

gjiza

Nëse doni që të vërtetoni që gjiza që keni blerë është e mirë, provoni trukun e mëposhtëm.

 • Në një tas qelqi vendosni pak gjizë, më pas shtoni disa pika jod. Ky truk ju ndihmon të vërtetoni nëse në gjizë ka përmbajtje niseshteje.
 • Nëse gjiza merr ngjyrë blu, do të thotë që gjiza ka përmbajtje niseshteje. Nëse jodi merr ngjyrë blu do të thotë se në gjizë ka përmbajtje niseshteje, ndërsa kur ruan ngjyrën e kafenjtë si jodi është e sigurt.

2. Mjalti

mjalti

Nëse doni që të verifikoni se mjalti që po përdorni është i një cilësie të mirë, bëni këtë eksperiment.

 • Hidhni pak mjaltë në një sipërfaqe të sheshtë.
 • Mjalti i rremë shpërbëhet dhe përhapet menjëherë përhapet në sipërfaqe, kurse mjalti i vërtetë është i trashë dhe derdhet më gradualisht. Nëse vini re mjalti është shumë i ëmbël, gati velës, do të thotë se në të është përdorur sheqer i bardhë për ëmbëlsim.

3. Mishi

mishi

Kur zgjidhni mishin duhet ta shtypni me gisht.

 • Në qoftë se mishi është i freskët,  duhet pak kohë që të largohen gjurmët e gishtave.
 • Prisni një pjesë të madhe në gjysmë: nëse mishi është i errët, por ka konturet e bardha, nuk është i shëndetshëm, madje do të thonim që është toksik. Kurse mishi cilësor është i kuq brenda dhe kur e thani me letër kuzhine nuk  nxjerr shumë gjak dhe lagështi.

4. Mish pule

 • Kushtojini vëmendje vibrave të bardha dhe shtresës së trashë yndyrore në gjoksin e pulës. Kjo do të thotë se fermerët injektojnë hormonet e rritjes dhe pula ka fituar peshë shumë shpejt. Mishi i tillë nuk është i mirë për shëndetin tuaj.
 • Ngjyra është gjithashtu një gjë shumë e rëndësishme për t’u kushtuar vëmendje: nëse është e verdhë, nuk është e freskët.

5. Kaçkavalli

 • Ju mund ta shihni lehtë djathin që përmban yndyrna bimore.
 • Do të ndahet kur ta preni dhe do të thahet si dhe do të krijojë plasaritje kur të lihet pa një paketë.

6. Jogurti

 • Për të kontrolluar nëse krem kosi përmban yndyrna bimore, përziej një lugë salcë kosi në një gotë me ujë të nxehtë.
 • Një produkt me cilësi të dobët do të prodhojë thekë të bardhë. Jougurti i vërtetë do të bëhet një lëng i trashë homogjen.

7. Akullorja

 • Lëreni akulloren tuaj të preferuar në temperaturën e dhomës. Nëse përmban yndyrna bimore, ajo do të qëndrojë e ngrirë më gjatë dhe përfundimisht do të shkrihet në një lëng.
 • Akulloret me përbërës të kualitetit të mirë do të shkrihen në një substancë të trashë të bardhë dhe të butë.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *