Si ta kuptoni nëse fëmija juaj është inteligjent?

Megjithëse shumica e prindërve të rinj mendojnë se fëmija i tyre është i talentuar, duhet të kuptoni se një fëmijë gjenial është një dukuri shumë e rrallë.

Megjithatë, nëse jeni me fat dhe fëmija juaj është një nga ata individë me aftësi të jashtëzakonshme dhe inteligjencë të paimagjinueshme, ai do të fillojë të tregojë disa shenja në fillim të jetës.

1. Fillon të ecë shumë herët

Image result for child starting to walk

Nëse fëmija juaj është njëri ndër të parët nga moshatarët e tij që fillon të ecë apo të flas ndonjë fjalë atëherë ka shumë gjasë që fëmija juaj është inteligjent.

Kushtoni vëmendje detajeve të tilla.

2. Një interes i madh në gjuhë

Image result for child talking

Një fëmijë i talentuar gjithmonë ka një interes të madh për gjuhën.

Ai do t’i kushtojë shumë vëmendje fjalimit më herët në jetë. Për më tepër, ai gjithashtu do të fillojë të flasë më herët.

3. Memorie e mprehtë

Related image

Fëmijët e talentuar kanë një tendencë të habisin prindërit e tyre në një moshë të re. Pjesa më e madhe e kësaj habie është shkaktuar nga një kujtesë e jashtëzakonshme dhe lidhjet që ata bëjnë. Për shembull, një fëmijë gjenial mund të ketë një aftësi të veçantë për të kujtuar ku e la lodrën e tij të preferuar.

Në mënyrë të ngjashme, ai mund të jetë në gjendje të mbani mend se drithërat e tij dalin nga frigorifer. Një fëmijë i tillë i talentuar do të bëjë lidhjet dhe do të kërkojë drithërat e tij kur të shihet një frigorifer tjetër. Fëmijët e talentuar kanë një kuptim më të mirë të mjedisit të tyre dhe objekteve që vijnë në kontakt me ta. Ata e mbajnë këtë zakon deri në fund të jetës së tyre.

4. Zgjidhës problemesh

Image result for child solving puzzle

Foshnjet më të talentuara janë zgjidhës problemesh. Ata lehtë mund t’i zgjidhin problemet përtej moshës dhe të kuptuarit. Për shembull, mund të jeni të befasuar kur shihni fëmijën tuaj në anën tjetër të një porta fëmijësh. Ai mund të ketë shtyrë librat dhe ti përdor ato si hapa dhe planifikojnë ikjen e tij.

Fëmija juaj i talentuar mund të ketë gjithashtu një interes të madh në thyerjen e lodrave për të kënaqur kuriozitetin e tij për mënyrën se si janë mbledhur. Fëmijët e talentuar e duan gjithçka që mund të duket kurioze dhe interesante.

5. Niveli i lartë i përqëndrimit

Image result for . High Level Of Focus And Concentration child

Foshnjat e talentuara janë në gjendje të përqëndrohen lehtësisht në diçka që i intereson ata. Në fakt, ata mund të përqëndrohen në diçka për periudha të gjata. Nëse ai është duke zotëruar një aftësi të veçantë ose duke dëgjuar një histori, mund të gjeni fëmijën tuaj të talentuar që të ketë fokus të përqëndruar dhe vendosmëri në vitet e para.

Më e rëndësishmja, niveli i lartë i fokusit dhe përqendrimit do të ndihmojë fëmijën tuaj të mësojë gjithçka shpejt.

6. Niveli i lartë i ndërgjegjësimit dhe vigjilencës

Related image

Në shumicën e foshnjave të reja, një nga shenjat e para të të qënit gjenial është niveli i lartë i ndërgjegjësimit dhe vigjilencës. Nëse fëmija juaj është një gjeni, ai do të jetë në gjendje të lidhë zëra me njerëzit që njeh. Në mënyrë të ngjashme, ai do të jetë në gjendje të bëjë kontakt të hershëm me njerëzit me të cilët di. Ju mund të gjeni fëmijën tuaj të alarmuar në shoqërinë e një të huaji. Kjo tregon gatishmërinë dhe ndërgjegjësimin e fëmijës suaj për rrethinën e tij.

Një fëmijë i talentuar është gjithmonë i vetëdijshëm për mjedisin e tij. Kjo vetëdije mund ta fyejë edhe kur bën ndonjë ndryshim. Për shembull, fëmija juaj nuk mund të pëlqejë kur e merrni lodrën e tij të preferuar nga djepi i tij. Në fakt, ai gjithashtu mund të shqetësohet kur ndërroni fletët e tij.

Në vend që të bërtisni ose të përpiqeni ta kontrolloni fëmijën tuaj, duhet të mësoni ta menaxhoni atë. Ju duhet të gjeni mënyra për ta qetësuar dhe për ta bërë të kuptojë se përse ishte e nevojshme një ndryshim i veçantë. Për një fëmijë të talentuar, nuk do të marrë kohë për të miratuar ndryshimet e reja dhe t’i pranojë ato.

7. Më pak gjumë

Image result for child not sleeping

E fundit por jo më pak, foshnjat më të talentuara nuk flenë shumë. Megjithëse mund t’ju shqetësojë në fillim, duhet të kuptoni arsyen e mungesës së gjumit të fëmijës tuaj. Një fëmijë i talentuar ka një mendje të mprehtë e cila gjithmonë mendon për një gjë apo një tjetër.

Fëmija juaj madje mund të përpiqet të përqëndrohet në objekte të veçanta kur e vendosni për të fjetur. Për shkak të kësaj, ai mund të mos jetë në gjendje të relaksohet dhe të fle siç duhet.

©Ndryshe

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *