Si të balanconi punën dhe studimet?

Si i rritur ju keni detyrime, keni një punë, ju duhet të paguani faturat dhe shumë përgjegjësi të tjera. Ju duhet të punoni, por dëshironi t’i vazhdoni studimet dhe zhvilloheni profesionalisht.

Mund të duket e pamundur për të balancuar të gjitha këto përgjegjësi, por kjo mund të bëhet me një zgjuarsi të vogël, shumë planifikim dhe mbështetje nga të dashurit tuaj.

1. Mbani punën dhe studimet të ndara

Mos u shqetësoni për punën gjatë kohës që jeni në studime, dhe anasjelltas. Përqëndrohuni në një gjë në një kohë. Mos i sillni librat ose shënimet tuaja për të punuar dhe mos i sjellni punët në shkollë.

Koha që je në çdo vend është e dedikuar për atë përpjekje. Nëse punoni shumë në punë, nuk duhet të ndiheni fajtor për t’u përqëndruar deri jeni duke studiuar.

2. Organizohuni

Mbani materialet e studimeve dhe në një vend në mënyrë që të jetë e lehtë për t’i gjetur ato.

Shënoni afatet e ardhshme në kalendarin tuaj dhe nisni projektet më herët për të lejuar kohë të mjaftueshme për t’i përfunduar ato në rast se në ndërkohë dalin gjëra të tjera. Nëse jeni duke marrë disa kurse në të njëjtën kohë, mos shpenzoni gjithë kohën tuaj në një kurs, ndërkohë që afatet e tjera fillojnë të shfaqen në horizont.

3. Lexoni shënimet rregullisht

Filloni të studioni qysh në ditën e parë dhe rishikoni materialet tuaja në baza të rregullta.

Mos e bëni atë në minutën e fundit, truri juaj nuk do të jetë në gjendje të përpunojë dhe të mbajë në mend të gjitha informacioneet me një lexim.

4. Bisedoni me profesorët tuaj

Nëse nuk e kuptoni një temë, bisedoni me profesorët tuaj, duke i dërguar ndonjë email lidhur me pyetjet specifike të përmbajtjes.

Krijo një dialog të hapur me profesorin tënd. Kjo do t’ju ndihmojë që edhe nëse bëni pengesa të ju kuptojnë më lehtë.

5. Merrni parasysh bisedën me shefin tuaj

Nëse bisedoni me shefin tuaj për gjendjen tuaj ata do të ju kuptojnë më shumë dhe nuk do të keni probleme nëse ndonjëherë jeni të stresuar dhe nuk mund të jepni maksimumin tuaj ndonjëherë.

6. Lejoni të tjerët t’ju ndihmojnë

Nëse përpiqeni të arrini të gjitha këto me vetveten, do të jetë pafundësisht më e vështirë. Nëse e gjeni veten gjithnjë e më të irrituar, duke u larguar nga ndërveprimi shoqëror, i hutuar ose i harruar, i shqetësuar, ose tensionuar emocionalisht, bisedoni me dikë.

Një nga hapat e parë të suksesit është të dimë se si të varemi nga të tjerët.

7. Jini realistë

Mund të mos ketë kohë të mjaftueshme për çdo gjë, prandaj merrni përparësitë tuaja të drejtpërdrejta dhe mos u inatosni me veten nëse nuk përmbushni çdo detyrë që keni caktuar për një ditë të caktuar. Qëndroni pozitivisht dhe falënderoni që keni mundësinë të t’i bëni dy gjëra në të njejtën kohë.

Shkollimi dhe puna në të njëjtën kohë nuk është për të gjithë. Jini realistë dhe jepni përparësi. Mos lejoni që shkolla të vërë në rrezik të ardhurat tuaja dhe mirëqenien e familjes suaj.

8. Bëni kohë për veten tuaj

Me të gjitha përgjegjësitë tuaja, ju ndoshta e keni të vështirë të gjeni kohë për të bërë dicka që ju pëlqen.

Megjithatë, për të shmangur stresin është e rëndësishme që të caktohen disa “kohë për veten” çdo javë. Edhe nëse është vetëm një orë ku ju uleni në një kafene dhe lexoni një libër për argëtim pa fëmijët përreth, bëni vetes një premtim se do të bëni kohë për të mbajtur veten të lumtur dhe të shëndetshëm.

Nëse mendon se këto këshilla janë të dobishme për dikë, atëherë shpërndaje me të këtë informacion!

©Ndryshe

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *