Dobitë e të folurit më shumë se një gjuhë

Ka pasur shumë kërkime mbi dygjuhësinë gjatë viteve. Shumë studime kanë gjetur se ka shumë përfitime.

Një tipar që dikur konsiderohej një pengesë, tani ka provuar që ka shumë përparësi për fëmijët dhe të rriturit.

1. Të jesh dygjuhësh ka efekte pozitive në tru

Image result for positive effect in brain
Studimet tregojnë se të qenit dygjuhësh ka shumë përfitime njohëse.

Sipas hulumtimit, të folurit e një gjuhe të dytë mund të nënkuptojë se ju keni një hapësirë më të mirë të vëmendjes dhe mund të bëni shumë detyra. Kjo ndodh sepse të jesh dygjuhësor do të thotë që vazhdimisht kaloni nga një gjuhë në tjetrën.

Studime të tjera të shumta sugjerojnë se dygjuhësia mund të zvogëlojë rrezikun për të pasur një goditje në tru.

2. Dygjuhësia ju jep avantazhin arsimor

Image result for better at education

Shumë nga përfitimet njohëse të përmendura më sipër mund të nënkuptojnë gjithashtu që dygjuhëtarët kanë përparësi në shkollë ose në arsimim të mëtejshëm. Shumë studime tregojnë se ata që flasin një gjuhë të dytë kanë më shumë gjasa të jenë më pak të shpërqendruar dhe më të fokusuar në detyrat.

Edhe fëmijët dygjuhësh të cilët janë të arsimuar në gjuhën e tyre të dytë, në të vërtetë janë parë të dalin më mirë sesa studentët njëgjuhësh në gjuhën e tyre amtare.

3. Jeni më mendje hapur

Image result for creative person

Një nga përfitimet e të qenit dygjuhësor mund të thotë që e shihni botën në mënyra të ndryshme. Disa madje thonë se duke folur dy gjuhë të ndryshme ndonjëherë mund të ndihet sikur ka dy personalitete të ndryshme.

Dy gjuhët përdoren për ndryshime të vazhdueshme. Kjo do të thotë se ata zakonisht janë më pak të ndikuar nga ndryshimet në mjedis dhe më shumë të hapur me gjërat e reja dhe përvojat e reja, sepse ata tashmë kanë më shumë se një pamje të botës.

4. Duke folur një gjuhë të huaj mund të jetë shumë e dobishme kur udhëtoni

Image result for traveling

Nëse udhëtoni ju do ta keni më lehtë të kuptoheni me njerëzit që jetojnë atje. Nuk do të keni nevojë për një libër ose një aplikacion përkthimi në telefon. Të jesh në gjendje të komunikosh me banorët vendas dhe të zhytësh veten në gjuhë dhe kulturë mund të bëjë që përvoja juaj e udhëtimit të jetë shumë më e këndshme.

5.Të qenit dygjuhësor hap mundësi të reja sociale

Related image

Dy gjuhët mund të bëjnë miq në më shumë se një gjuhë që do të thotë më shumë mundësi për të takuar njerëz të rinj dhe të gëzoni hobi dhe aktivitete të ndryshme. Të jesh në gjendje të komunikosh me njerëz nga kultura të tjera është një avantazh i madh shoqëror dhe mund të hapësh kaq shumë dyer në jetë.

6. Dygjuhësia rrit kreativitetin tuaj

Image result for creative

Hulumtuesit konkludojnë se folësit shumëgjuhëshe janë më krijues sesa folësit monolingualë. Mësimi i një gjuhe të huaj përmirëson jo vetëm aftësinë tuaj për të zgjidhur problemet dhe për të menduar më logjikisht, por gjithashtu ju bën të eksperimentoni me fjalë dhe fraza të reja.

7. Ndërton vetëbesimin tuaj

Image result for self confidence

Besimi rritet kur zotëroni një aftësi e re dhe mësimi i një gjuhe të huaj nuk ndryshon. Kjo rrit vetëbesimin tuaj. Teknikat që përdorni për të zhvilluar një gjuhë të dytë rezultojnë në një ndjenjë më të madhe të mendjes së hapur.

Në mënyrë që të zotëroni një gjuhë të re, bisedat me folësit vendas janë thelbësore. Nëse jeni të trembur, por doni të takoni njerëz të rinj, duke përdorur justifikimin që dëshironi të praktikoni aftësitë tuaja të të folurit, është një hap i madh dhe një portë për të bërë miq të rinj, duke zgjeruar horizontet tuaja.

Shpërndaje me shokun që di shumë gjuhë!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *