Si t’i kontrolloni mendimet ?

Emocionet janë forca më e pranishme, e ngutshme dhe ndonjëherë e dhimbshme në jetën tonë. Ne jemi të shtyrë dita ditës nga emocionet tona. Ne marrim shanse sepse ne jemi të ngazëllyer për perspektivat e reja. Ne qajmë sepse jemi lënduar dhe bëjmë sakrifica sepse e duam.

Pa dyshim, emocionet tona diktojnë mendimet, synimet dhe veprimet tona me autoritet superior ndaj mendjeve tona racionale. Por kur veprojmë shumë shpejt për emocionet tona, apo ne veprojmë në emocionet e gabuara, shpesh marrim vendime që më vonë vajtojmë.

Ndiqni gjashtë hapat më poshtë  për të kontrolluar emocionet tuaja dhe për të rifituar racionalitetin në çdo situatë sfiduese:

1. Mos reagoni menjëherë

Image result for overreact

Reagimi i menjëhershëm ndaj shkaktarëve emocional mund të jetë një gabim i madh. Është e garantuar që ju do të thoni ose do të bëni diçka që më vonë do të ju vjen keq.

Përpara refuzimit të shkaktarit me argumentin tuaj emocional, merrni frymë thellë dhe stabilizoni impulsin dërrmues. Vazhdoni të merrni frymë thellë për pesë minuta, duke ndjerë sikur muskujt tuaj nuk janë të shëndoshë dhe norma juaj e zemrës kthehet në normale. Ndërsa bëhesh i qetë, pohoji vetes që kjo është vetëm e përkohshme.

2. Kërkoni udhëzime hyjnore

Related image

Besimi është hiri ynë shpëtues në momentet tona më të errëta. Pa marrë parasysh besimin tuaj, zhvillimi i një marrëdhënie të shëndetshme me botën hyjnore do t’ju ndihmojë të kapërceni më lehtë pengesat tuaja.

Kjo është për shkak se kur besoni në një forcë më të lartë, gjithashtu besoni në fuqinë e ndërhyrjes hyjnore që t’ju tregojë se çfarë duhet të bëni, t’ju mësojë se përse po ndodh diçka apo edhe ju shpëton nga një situatë e padëshiruar. Kur jeni të ngarkuar me emocion, mbyllni sytë, parashikoni një zgjidhje pozitive për problemin tuaj dhe kërkoni universin të ndriçojë rrugën më të mirë përpara.

3. Gjeni një rrugë të shëndetshme

Related image

Tani që e keni menaxhuar emocionin tuaj, do t’ju duhet ta lironi në një mënyrë të shëndetshme. Emocionet kurrë nuk duhet të futen në shishe. Thirrni ose shkoni të shihni dikë që ju besoni dhe tregoni atyre se çfarë ka ndodhur. Dëgjimi i një opinioni tjetër nga vetja juaj zgjeron vetëdijen tuaj.

Mbani një ditar dhe transferoni emocionet tuaja nga vetja juaj e brendshme në letër. Shumë njerëz e gjejnë të dobishme për t’u angazhuar në ushtrime agresive, të tilla si kickboxing ose artet marciale, për të kryer ndjenjat e tyre. Të tjerët meditojnë dhe këndojnë për t’u kthyer në një gjendje të qetë të qenies. Kryeni çfarëdo aktiviteti që ju përshtatet më së miri për të çliruar qenien tuaj nga ndjenjat e ndrydhura.

4. Shihni pamjen më të madhe

Image result for See the bigger picture

Çdo ndodhi e jetës sonë, qoftë e mirë apo e keqe, i shërben një qëllimi më të lartë. Dituria do të thotë të jesh në gjendje të shohësh momentin e kaluar dhe të dallosh domethënien më të madhe të çdo situate të dhënë.

Ju nuk mund ta kuptoni atë në fillim, por me kalimin e kohës, do të filloni ta shihni foton më të madhe që bie në rend të përsosur. Edhe në mes të një momenti shqetësues emocional, besoni se ekziston një qëllim përfundimtar që do të kuptoni së shpejti.

5. Zëvendësoni mendimet tuaja

Image result for replace your thoughts

Emocionet negative na lidhin me mendimet e përsëritura negative, duke krijuar cikle të modeleve të drejtpërdrejta negative. Sa herë që përballeni me një emocion që ju bën të ndiheni ose mendoni diçka të keqe, largojeni atë nga mendja juaj dhe zëvendësoni atë me një mendim tjetër.

Imagjinoni zgjidhjen ideale për problemin tuaj duke luajtur jashtë, mendoni për dikë që ju bën të lumtur ose mbani mend një ngjarje që ju bën të buzëqeshni.

6. Falni ndjenjat tuaja emocionale

Related image

Shkaktarët tuaj emocional mund të jenë miku juaj më i mirë, anëtarët e familjes suaj apo personi i zemrës. Ju mund të ndjeni një valë të befasishme zemërimi kur shoku juaj “e bën atë gjë që bën”, ose një goditje e keqe e vetëvendosjes kur mban mend diçka që mund të kishit bërë ndryshe.

Por kur të falësh veten, shkëputesh. Ju largoheni nga pakënaqësia, xhelozia ose tërbimi që mbahet brenda jush. Ju lejoni njerëzit që të jenë ata të cilët janë pa nevojën e përhapjes së emocioneve. Ndërsa të falësh , do të gjesh veten duke u larguar nga ndjenjat e ashpra të lidhura me qenien tënde.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *