Si të mos keni emocione kur flisni para një audience

Të folurit në publik është një mënyrë e bërjes publike të ideve, e ndarjes së këtyre ideve me njerëzit e tjerë dhe një farë mënyre e ndikimit të fjalëve tuaja tek njerëzit.

1. Pranojeni që jeni nervoz

Mos kini frikë të frikësoheni. Përpiquni të grushtoni grushtat, të merrni frymë thellë dhe të qëndroni me besim për të ndihmuar në frenimin e energjisë nervore dhe ankthit tuaj paraprakisht; duke bërë kështu do të qetësoheni.

Nuk është gjithashtu një ide e keqe për të pranuar para turmës se je nervoz; kjo fton ndjeshmëri dhe mund t’ju bëjë të ndiheni më të rehatshëm.

2. Bëni gabime me qëllim

Image result for mistakes during presentation

Ky mashtrim psikologjik të bën të pranosh se je nervoz para audiencës si dhe mund të nxisë ndjeshmëri në turmë dhe të testoni vëmendjen e tyre gjithashtu.

3. Ridefinoni audiencën tuaj

Mos e imagjinoni që të gjithë para jush janë të mencur ose se të gjithë janë miqësorë, sepse kjo është absurde. Në vend të kësaj, ndryshoni mënyrën se si i shihni ata në një mënyrë më kuptimplote: ndoshta ata janë studentë të tjerë të cilët janë të gjithë po aq njerëzorë.

4. Gjithmonë flisni shkurtër

Gjëja e fundit që dëshironi është një turmë e shqetësuar. Nëse keni planifikuar për 30 minuta, xhironi veten për 20-25. Njerëzit kanë më shumë gjasa të largohen në momentin që mesazhi juaj të paraqitet fort dhe shpejt.

5. Përsëriteni veten

Përsëritja e fraksioneve kryesore një herë ose dy herë është një mënyrë e shkëlqyeshme për të përforcuar pikat e rëndësishme dhe përsëritja e pyetjeve të audiencës jo vetëm që ju jep një minutë shtesë për të dalë me një përgjigje të mirë, por gjithashtu sigurohuni që të gjithë të dëgjojnë atë dhe i japin efekt që jeni veçanërisht i angazhuar.

6. Mësoni fjalimin tuaj


Kjo tingëllon e qartë, por është e rëndësishme që ju të jeni shumë, shumë i njohur me vërejtjet tuaja. Kjo do të thotë të praktikosh atë disa herë ose të memorizosh nëse mundesh, duke i kushtuar vëmendje të veçantë pacingut tënd. Shumica e njerëzve flasin në një mënyrë më të ngadalshme dhe më të ngathët në frontin e njerëzve, në krahasim me mënyrën se si do të bënin biseda të rastësishme. Praktika do t’ju mbajë nga ajo që duket e ngrirë atje.

7. Kontrolloni pushimet tuaja

Image result for speaking in public

Nëse e gjeni veten duke pushuar për ndonjë arsye, mbajeni atë për të paktën 10 sekonda. Pushimet nga dy deri në tre sekonda e bëjnë atë të duket sikur ju jeni pengues, ndërsa një kohë e gjatë duket e qëllimshme dhe do të kapë edhe vëmendjen e njerëzve më të pa interesuar.

8. Bisedoni me një person në një kohë

Image result for speaking in public

Drejtoni fokusin tuaj në një person të caktuar për çdo seksion të fjalimit tuaj, veçanërisht nëse ai person sapo ju ka bërë një pyetje. Jo vetëm që do të të shpërqendrojë pak nga deti i fytyrave të tjera, por kjo do të bëjë që përvoja të ndihet më personale për të gjithë.

9. Bëni atë personale

Për të bërë atë që ju jeni duke thënë më të paharrueshme, ekspertët rekomandojnë shtuar anekdota personale. Nëse kjo është një histori qesharake apo një mendim personal që keni për diçka, do të tërheqë vëmendjen e njerëzve dhe do t’ju bëjë të duket më shumë se vetëm një djalë që përsëritet.

Shpërndaje me mikun!

©Ndryshe

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *