Si të keni kontroll mbi veten tuaj?

Ndërtimi i vetëkontrollit mund të jetë sfidues, por është e mundur të krijoni ndryshime në jetën tuaj dhe të menaxhoni impulsivitetin. Të ndihesh më shumë në kontrollin e vetes dhe veprimet e tua mund të çojnë në ndjenjë më të madhe në kontrollin e jetës, duke u ndier më shumë të fuqizuar se kush jeni dhe duke ndihmuar në rritjen e ndjenjave të vetëvlerësimit.

1.Bëni një listë të zakoneve ose sjelljeve që dëshironi t’i kontrolloni

Nëse njerëzit në jetën tuaj kanë bërë sugjerime në lidhje me zakonet tuaja, merrni ato sugjerime në konsideratë. Mos harroni se ndryshimi i vërtetë vjen nga brenda, kështu që edhe dëgjoni intuitën tuaj dhe nderoni se si ndiheni si dhe reagimet që keni marrë nga njerëzit në jetën tuaj. Duhet të jeni të përkushtuar për të bërë ndryshime dhe për të ndërtuar vetëkontroll në mënyrë që të ndryshoni me të vërtetë sjelljet tuaja. Disa shembuj mund të jenë pirja e duhanit, ushqimi, zakonet e punës, produktiviteti, alkooli, kontrolli i durimit tuaj, blerja ose shpenzimi i parave etj.

2. Zgjidhni sjelljen kryesore nga lista që dëshironi të kontrolloni

Ne të gjithë kemi zona të jetës sonë që mund të përdorim më shumë disiplinë dhe vetëkontroll, prandaj mos harroni të jeni të drejtë me veten dhe t’i merrni gjërat ngadalë.  Shikoni listën tuaj dhe zgjidhni një gjë për të cilën dëshironi të punoni. Modifikimi i zakoneve kërkon kohë dhe ndërtimi i vetëkontrollit kërkon përpjekje. Ndero energjinë tënde dhe vendosni synime realiste që janë të arritshme.

3. Vendosni qëllime realiste

Një pjesë e dështimit në lidhje me zhvillimin e vetëkontrollit është në marrjen e frustruar me veten për të mos ndryshuar brenda natës ose të jeni në gjendje të lë një sjellje të ftohtë menjëherë. Vendosni veten për sukses në përpjekjet tuaja duke vendosur synime realiste dhe duke u larguar nga sjellja dhe jo duke ndalur të gjithë menjëherë.

4.Shënoni progresin tuaj

Gjithmonë mbani mend, çelësi është përparimi jo përsosmëria. Mbani një kalendar të dedikuar posaçërisht për përpjekjet tuaja. Kur ka ditë që ju ndjeheni se ju mungonte vetëkontrolli, shënoni në kalendarin tuaj dhe ditarin për atë që ndoshta shkaktoi impulsivitetin tuaj.

Sa më shumë që të bëheni të vetëdijshëm për veten dhe modelet tuaja, aq më lehtë do të jetë.

5.Motivoni veten

Mbajini arsyetime të qarta për veten tuaj përse doni të kontrolloni sjelljen dhe përkujtojani vetes vazhdimisht. Mundohuni të gjeni motivimin dhe ditarin tuaj të brendshëm në lidhje me të. Gjithashtu mund të mbani një listë arsyesh në një copë letre të vogël në portofolin tuaj, ose të programoni një kujtesë në telefonin tuaj.
 Për shembull, thoni se po përpiqeni të zhvilloni vetëkontrollin për ndërprerjen e pirjes së duhanit. Ju mund të shkruani koston e blerjes së cigareve, efektet në shëndetin tuaj, erën, kujdesin për dhëmbët tuaj etj.

6. Zhvilloni hobe të reja

Të largoni vëmendjen tuaj në gjëra si makina, motoçikleta, sporte ose pikturimi mund të jetë një zbavitje e mrekullueshme.  Kjo pjesë e ndryshimit të sjelljes e zëvendëson atë sjellje me diçka që është më e shëndetshme dhe jo e ndjeshme ndaj impulsivitetit.

  • Ekzistojnë shumë burime në internet që ju mund të përdorni si Pinterest ose grupe të mediave sociale ku mund të takoni njerëz të tjerë me interesa të ngjashme.

7.Shpërblejeni veten tuaj

Sigurohuni që jeni duke i dhënë vetes gjëra të mjaftueshme në përpjekjen për të ndërtuar vetëkontroll dhe ndryshim. Shpërblimi për ushtrimin e vetëkontrollit do të ndihmojë në përforcimin e sjelljeve pozitive për të zëvendësuar sjelljet impulsive.

  •  Për shembull, nëse dëshironi ta lini duhanin, mund të kurseni paratë që do të shpenzoni për cigare dhe të trajtoni veten në një masazh.
  • Ose nëse jeni duke u përpjekur të mos hani, hani me një dhuratë të vogël, si një këmishë të re.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *