Si ta menaxhoni zemërimin?

Derisa zemërimi është një emocion normal që mund të na ndihmojë të bëhemi këmbëngulës, zemërimi shpërthyes është një emocion toksik që mund të shkatërrojë marrëdhëniet dhe të ndikojë negativisht në mirëqenien tuaj fizike dhe emocionale.

Mjetet e tilla si ditari, frymëmarrja e thellë, yoga, meditimi, imazhe relaksuese, vetë-biseimi jo vetëm që mund të ndihmojë zbutjen e ndjenjave të zemëruara, por edhe t’i shprehni ato në një mënyrë jo-konfrontuese.

1. Numëroni prapa nga 100

Related image

Kur diçka të nxit që të kesh mendime të zemëruara, të rezistosh me dëshirën për të folur (ose për të dërguar një email të zemëruar) menjëherë. Në vend të kësaj, numëroni prapa nga 100, merrni frymë thellë dhe flisni kur ndjeheni relativisht më i qetë. Kjo minimizon shanset që ju të thoni diçka që do të pendoheni menjëherë. Gjithashtu ju lejon të pastroni kokën para se të flisni.

2. Përdorni deklaratat “Unë”

Image result for stress animated

Kur të zemërohesh, bëj atë për veten duke përdorur deklaratat “unë” në vend që ta fajësosh të tjerët. Për shembull, “Ndihem i mërzitur kur nuk ofroni ndihmë me enët” është më efektive se “Asnjëherë nuk ndihmoni në shtëpi”. Ose, “Ndihem i stresuar për shkak se nuk kam prezantimin tuaj” është më mirë se “Ti e ke prishur gjithë ekipin”.

3. Lini skenën për një shëtitje të shkurtër

Image result for walking animated
Një tjetër teknikë shpesh e përdorur është që të largoheni fizikisht nga situata që ju e gjeni rënduese. Pra, nëse keni situata kur është një bashkëpunëtor ose një mik që bën një shaka të kota, ose kur fëmijët tuaj nuk i heqin lodrat e tyre, bëni një shëtitje jashtë.Mos vozisni një automjet. Sapo të qetësoheni pak, mund të kthehesh në situatë dhe t’i përdorësh ato deklarata “unë” për të shprehur veten.

4. Përdorni imazhe relaksuese dhe vetë-diskutim

Image result for self talk animation

Përdorimi i imazheve të relaksuara (duke imagjinuar vendin tuaj të lumtur, të vërtetë ose imagjinar) mund t’ju qetësojë, ashtu siç mund të ju qetësohet vetë-diskutimi si “nuk është punë e madhe”, “pusho”, dhe kështu me radhë.

5. Ushtroni

Image result for exercise animation

Çdo formë e aktivitetit fizik – për shembull ecje, vrapim, goditje në palestër, kickboxing ose artet marciale – mund të rregullojë çështjet e zemërimit.  Ushtrimi liron endorfine, hormonin e të ndjehurit mirë, në trupin tuaj. Kjo mund të përmirësojë gjendjen tuaj dhe t’ju qetësojë.

6. Shkruani

Image result for work stress animationHidhni zemrën tuaj në një ditar. Shkruani çfarë ju bën të zemëruar dhe pse, duke elaboruar ndjenjat tuaja. Ditari i ndjenjave të tua mund të jetë një përvojë tepër shëruese dhe ngushëlluese dhe mund t’ju ndihmojë të kuptoni shkaqet e zemërimit tuaj me kalimin e kohës në mënyrë që të mund të hetojë zgjidhjet e mundshme.

Shpërndaje me dikë që zemërohet shpejtë!

©Ndryshe

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *