Ja cfarë ndodh me trupin tuaj nëse zgjoheni herët

Shumë themelues të kompanive, zgjohen herët në mëngjes, ndërsa të gjithë të tjerët janë ende në gjumë. Shumë njerëz të suksesshëm kanë këtë rutinë. 

Po ashtu sipas shkencës, të zgjoheni herët mund të ketë shumë efekte pozitive jo vetëm në produktivitetin tuaj, por edhe në tërë trupin tuaj dhe gjendjen emocionale.

1. Ju do të keni kohë të mjaftueshme për t’u zgjuar plotësisht

Edhe nëse ju merrni një dush të ftohtë ose pini një kafe menjëherë sapo të zgjoheni në mëngjes, ende nuk mund të zgjoheni plotësisht pa marrë parasysh sa freskuar ndjeheni pas ritualit tuaj të zakonshëm.

Bëhet fjalë për inercinë e gjumit që zgjat rreth 2 deri në 4 orë pas zgjimit. Gjatë kësaj kohe, vëmendja, kujtesa dhe reagimi janë jo-produktive – ata kanë nevojë për kohë të mjaftueshme për të përshpejtuar.

2. Ju do të bëni gjumë më të mirë

Shkencëtarët zbuluan se njerëzit që zgjohen herët fitojnë më shumë gjumë cilësorë sesa ata që nuk e bëjnë këtë. Ata që duan të flenë vonë kanë më shumë gjasa të kenë çrregullime gjumi. Përveç kësaj, trupi i tyre në fakt nuk fle mirë, edhe nëse ata janë në shtrat për më shumë se ata që zgjohen herët.

3. Ju nuk do të vuani gjatë zgjimit

Është më mirë të mësoni veten të zgjoheni në alarmin e parë sesa ta shtyni atë, 5 herë brenda 5 minutash nuk ju lejon të flejë më gjatë, kjo vetëm ndërpret ciklin e gjumit. Në fund, nuk do të ndiheni më të rifreskuar pasi të zgjoheni dhe do të vazhdoni të ndiheni të përgjumur gjatë gjithë ditës.

4. Ju do të jeni në formë të mirë fizike

Zakon i rivendosjes së orës suaj të alarmit jo vetëm që çrregullon ciklin tuaj të gjumit, por gjithashtu ndikon në metabolizmin tuaj, i cili mund të çojë në obezitet. Ja një motivim i mirë: në vend se të qëndroni në shtrat, kaloni këtë kohë në marrjen në formë!

5. Do të keni më shumë motivim për të bërë gjëra

Askush nuk është aq i motivuar për të bërë gjëra të ndryshme se sa njerëzit që zgjohen herët. Ky studim shkencor e dëshmon: Duke u zgjuar herët, ju keni kohë të mjaftueshme për t’u përgatitur për punë, për të përcaktuar qëllimet tuaja afatgjata dhe afatshkurtra dhe për të kuptuar se cilat janë detyrat tuaja.

6. Të mësuarit është më e lehtë

Njerëzit që zgjohen herët tregojnë rezultate më të mira gjatë studimit. Shkencëtarët shpjegojnë se për shkak se zgjoheni herët, është më e lehtë për ju të shkoni në shkollë ose të punoni në kohë. Ju shqetësoheni për gjëra të tjera më pak dhe më lehtë mund të lidhni dhe të studioni.

7. Ju do të jeni përgjithësisht më të lumtur

Gjendja psikologjike dhe lumturia e përgjithshme e një personi varen nga kur fillon dita e tyre. Sipas studimeve, njerëzit që zgjohen herët kanë një gjendje emocionale më të qëndrueshme. Ata që shkojnë vonë në shtrat dhe zgjohen në mesditë kanë ndryshime në humor dhe depresion më shpesh.

Si ndiheni kur zgjoheni? Na tregoni në seksionin e komenteve më poshtë!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *