Si t’i zbuloni gënjeshtrat?

Duke parë shprehjet e fytyrës së një personi mund ta përcaktoni nëse ai apo ajo gënjen, e cila mund të ju shpëtojë nga të qenit viktimë e mashtrimit, ose mund t’ju ndihmojë të dini nëse është e sigurt t’i besoni zemrës dhe të përfshiheni me një të huaj tërheqës.

1. Prekje e hundës dhe mbulimi i gojës

Njerëzit kanë tendencë për të prekur hundën më shumë kur shtiren dhe kur gënjejnë, po ashtu një person i gënjeshtar ka më shumë gjasa të mbulojë gojën e tij ose të saj me dorë ose të vendosë duart pranë gojës, pothuajse sikur të mbulojë gënjeshtrat që dalin. Nëse goja duket e tensionuar dhe buzët janë të shtrënguara, kjo mund të tregojë shqetësim.

2. Vini re lëvizjet e syve të personit

Zakonisht mund të tregosh nëse një person mban mend diçka ose bën diçka të bazuar në lëvizjet e syve. Kur njerëzit kujtojnë detajet, sytë e tyre lëvizin lart dhe në të majtë nëse janë me dorën e majtë. Kur njerëzit e djathtë bëjnë diçka, sytë e tyre lëvizin lart dhe në të djathtë. Njerëzit gjithashtu kanë tendencë që të injorojnë shikimet sy me se derisa tregojnë një gënjeshtër.

3. Kushtojini vëmendje zërit të personit.

Zëri i një personi mund të jetë një tregues i mirë i gënjeshtrës. Ai ose ajo mund të fillojë papritmas të flasë më shpejt ose më ngadalë se normalisht, ose tensioni mund të rezultojë në një ton më të lartë ose të çrregullt. Belbëzimi mund të tregojnë një gënjeshtër.

4. Kushtojini vëmendje detajeve të ekzagjeruara

Shihni nëse personi duket se ju thotë shumë. Një shembull mund të jetë: “Nëna ime jeton në Francë, nuk është mirë atje? A nuk ju pëlqen kulla Eifel? Është aq e pastër atje”.

5. Kushtojini vëmendje të madhe reagimit të personit ndaj pyetjeve tuaja

Dikush që ka thënë të vërtetën nuk ndjen shumë nevojë për t’u mbrojtur, sepse ata janë duke u thënë të vërtetën. Dikush që nuk e thotë të vërtetën, duhet të kompensojë gënjeshtrën e tyre ndoshta duke shkuar në një ofensivë, fyese ose në një tjetër taktikë.

6. Kontrolloni për djersitje

Njerëzit kanë tendencë të djersen më shumë kur gënjejnë. Në fakt, matja e djersës është një nga mënyrat që provimi i poligrafisë (“detektor gënjeshtërash” në të gjitha filmat) përcakton një gënjeshtër. Megjithatë,  duhet lexuar së bashku me një grup shenjash, të tilla si dridhja, skuqja dhe vështirësia në gëlltitje.

7. Shikoni shenjat e nervozizmit

Një shenjë se dikush po gënjen është se ata nervozohen, ose me trupin e tyre ose me gjëra të rastësishme rreth tyre. Për të çliruar energjinë nervore, gënjeshtarët shpesh nervozohen me një karrige, një shami ose një pjesë të trupit të tyre.

8. Kontrolloni frymëmarrjen e personit

Një gënjeshtar tenton të marrë frymë më shpejt, duke shfaqur një seri frymash të shkurtra të pasuara nga një frymë e thellë. Goja mund të duket e thatë (duke shkaktuar shumë pastrimin e fytit). Përsëri, kjo është për shkak se ata po e vënë trupin e tyre përmes stresit, gjë që e bën zemrën të rrahë më shpejt dhe mushkëritë të kërkojnë më shumë ajër.

Shpërndaje me shokun që ka nevojë për këto këshilla!

©Ndryshe

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *