Shenjat se ju keni inteligjencë të lartë emocioniale

Në vitin 1995, psikologu dhe gazetari shkencor Daniel Goleman botoi një libër që tregon pjesën më të madhe të botës në konceptin e lindur të inteligjencës emocionale. Aftësia për të kuptuar dhe menaxhuar emocionet në mënyrë të konsiderueshme quhet inteligjencë emocionale.

1. Ju mendoni për ndjenjat

Inteligjenca emocionale fillon me atë që quhet vetëdije dhe vetëdije sociale, aftësia për të njohur emocionet (dhe ndikimin e tyre) në veten dhe të tjerët.

Kjo vetëdije fillon me reflektim. Ju bëni pyetje si:

Cilat janë pikat e forta të mia emocionale? Cilat janë dobësitë e mia?
Si ndikon gjendja ime aktuale në mendimet dhe vendimmarrjen time?
Çfarë po ndodh nën sipërfaqe që ndikon në atë që thonë të tjerët apo bëjnë?
Pyetjet e pyetura si këto japin njohuri të vlefshme që mund të përdoren për përparësinë tuaj.

2. Ju pushoni

Image result for criticism
Pushimi është aq i thjeshtë sa të merrni një moment për të ndaluar dhe të mendoni para se të flisni ose të veproni. Kjo mund të ndihmojë t’ju shpëtojë nga momente të turpshme ose nga angazhimi shumë shpejt.

Me fjalë të tjera, ndalimi ju ndihmon të përmbahet nga marrja e një vendimi të përhershëm bazuar në një emocion të përkohshëm.

3. Ju përfitoni nga kritikat

Image result for criticism

Është e vështirë t’i pranoni reagimet negative. Por ju e dini se kritika është një shans për të mësuar, edhe nëse nuk është dorëzuar në mënyrën më të mirë. Dhe edhe kur është e pabazuar, ju jep një dritare në mënyrën se si mendojnë të tjerët.

Kur merrni reagime negative, ju mbani emocionet tuaja në kontroll dhe pyesni veten: Si mund të më ndihmojë kjo për të mirë?

4. Ju tregoni vërtetësinë

Image result for criticism

Autenticiteti nuk nënkupton ndarjen e gjithçkaje për veten, për të gjithë, gjatë gjithë kohës. Do të thotë të thuash atë që do të thotë, që do të thotë atë që thua, dhe t’u përmbahesh vlerave dhe parimeve tuaja mbi të gjitha.

5. Ju tregoni ndjeshmëri

Aftësia për të treguar ndjeshmëri, e cila përfshin të kuptuarit e mendimeve dhe ndjenjave të të tjerëve, ju ndihmon të lidheni me të tjerët. Në vend të gjykimit ose etiketimit të të tjerëve, ju punoni shumë për të parë gjërat me sytë e tyre.

Empatia nuk do të thotë të bësh dakort me pikëpamjen e një personi tjetër. Përkundrazi, ka të bëjë me përpjekjen për të kuptuar – që ju lejon të ndërtoni marrëdhënie më të thella dhe më të lidhura.

6. Ju lavdëroni të tjerët

Image result for you praise others
Të gjithë njerëzit kanë dëshirë për njohje dhe vlerësim. Kur ju përgëzoni të tjerët, ju e kënaqni këtë mall dhe krijoni besim në proces.

Kjo fillon kur përqendroheni te e mira në të tjerët. Pastaj, duke ndarë në mënyrë specifike atë që e vlerësoni, ju frymëzoni ata që të jenë versioni më i mirë i tyre.

7. Ti fal dhe harron

Kur ju falni dhe harroni, ju parandaloni të tjerët që të mbajnë emocionet tuaja peng – duke ju lejuar të ecni përpara.

8. Ju mbroheni nga sabotimi emocional

Image result for emotional sabotage.
Ju e kuptoni se inteligjenca emocionale gjithashtu ka një anën e errët – siç është kur individët përpiqen të manipulojnë emocionet e të tjerëve për të promovuar axhendën personale ose për ndonjë shkak tjetër egoist.

Dhe kjo është arsyeja pse ju vazhdoni të përvetësoni inteligjencën tuaj emocionale – për të mbrojtur veten kur ata bëjnë.

Shpërndaje nese ke një mik të tillë!

©Ndryshe

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *