Çfarë sëmundje bartin mushkonjat dhe si të mbrohemi nga to?

Ato mund të jenë të vogla, por mushkonjat bartin sëmundje mjaftë të rrezikshme. Në mbarë botën, mushkonjat dhe sëmundjet që përhapen janë ndër forcat më shkatërruese që ndikojnë në shëndetin e njerëzve.

1.Virusi i Nilit Perëndimor

Image result for West Nile virus:

Mushkonjat kapin virusin pasi kafshojnë zogjtë e infektuar dhe më pas e kalojnë virusin tek njerëzit. Rreziku i kapjes së virusit është më i lartë gjatë stinëve të ngrohta, të tilla si vera dhe vjeshta. Shumë njerëz mund të mos përjetojnë aspak simptoma. Megjithatë, njerëzit me sistem imunitar të dobësuar, gratë shtatzëna, shumë të rinj dhe të moshuar janë në rrezik më të madh për të zhvilluar një formë të rëndë dhe të rrezikshme të virusit të Nilit Perëndimor.

2.Dengua

Image result for dengue virus

Kjo sëmundje është një nga sëmundjet me rritje më të shpejtë të mushkonjave në botë. Virusi i dengutës përhapet kur një mushkonon kafshon një person të infektuar dhe më pas e kalon virusin te një person i shëndetshëm. Dengu është shkaktuar nga një nga katër viruset e transmetuara nga një pickim mushkonjë.

3. Virusi i encefalitit të kuajve lindor

Related image

Virusi i encefalitit të kuajve lindor është gjithashtu i përhapur kur një mushkonon kafshon një zog të infektuar dhe më pas kafshon një njeri. Shumë pak njerëz në Shtetet e Bashkuara kontraktojnë virusin, me shumicën e rasteve ndodhin në rajonet e Atlantikut dhe Gjirit të Bregdetit dhe nga pranvera e vonë deri në vjeshtën e hershme. Disa njerëz të kafshuar nga një mushkonjë e infektuar zhvillojnë simptoma të lehta ose aspak.

Përdorni sprej kundër insekteve kur jeni jashtë

Image result for mosquito bites

Para se të filloni të aplikoni, lexoni me kujdes udhëzimet e produktit. Vendosni qetësues në lëkurën dhe veshjen e ekspozuar, por jo në lëkurë nën rrobat tuaja. Për të mbrojtur fytyrën nga kafshimet, vendosni pak pezull në duart tuaja dhe pastaj aplikoni në fytyrën tuaj. Lani duart pas.

Kur është e mundur, vishni veshje që mbulojnë plotësisht krahët, këmbët dhe këmbët tuaja

Image result for clothes outside

Veshja me rroba me ngjyrë të lehta është edhe më e mirë, pasi mushkonjat tërhiqen në ngjyrë të errët dhe të ndritshme

Shmangni përdorimin e aromave aromatike ose kremrat e aromatizuara që mund të tërheqin mushkonja

Image result for aromatherapy
Shmangni aktivitetet në natyrë gjatë orëve të pikut të mushkonjave nga muzg deri në agim.

Instaloni ekranet në dritaret e shtëpisë tuaj dhe rregulloni ekranet me shqyer ose lot.

Mushkonjat vendosin vezët e tyre në ujë, kështu që rregullisht hiqni ujin që qëndron në shtëpi, siç është uji që ka mbledhur në enë lule, kanaçe plehrash, kanale shiu ose pishina.

Shpërndaje me një mik që e hanë shumë mickojat!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *