Përfitimet shëndetësore të birrës

Shkenca ka treguar se birra mund të sjellë shumë përfitime të habitshme shëndetësore edhe pse zakonisht perceptohet si e keqe. Vetëm mos harroni, ne po flasim për konsum të moderuar (një pije në ditë për femrat, dhe deri në dy për meshkujt), jo të gjithë natën.

Këtu janë disa përfitime të mrekullueshme dhe befasuese të birrës që mund të ndryshojnë perceptimin tuaj për pije.

1. Mund të ndihmojë në reduktimin e rrezikut të sëmundjeve të zemrës

Image result for heart disease


Një studim për hapjen e syve që përfshinte 200,000 subjekte të kryera në Fondacionin e Kërkimit të Cura të Italisë zbuloi se njerëzit që pinin një birre çdo ditë kishin shanse më të vogla për t’u prekur nga sëmundjet e zemrës. Kjo fuqi mbrojtëse e birrës vjen kryesisht nga antioksiduesit natyralë të birrës që quhen phenols. Megjithatë, studimi tregoi gjithashtu se rreziku i sëmundjes së zemrës u rrit në njerëzit që konsumonin sasi më të larta të birrës.

2. Mund të ndihmojë në uljen e rrezikut të diabetit

Image result for diabet

Ky është një tjetër përfitim i jashtëzakonshëm i konsumit të moderuar të birrës. Sipas një studimi të vitit 2011 të Harvardit, rreth 38,000 meshkuj të moshës së mesme, ata që pinin 1-2 birra në ditë kishin një ulje prej 25% në rrezikun e zhvillimit të diabetit të tipit 2. Përmbajtja e alkoolit në birrë rrit ndjeshmërinë ndaj insulinës, gjë që ndihmon në parandalimin e diabetit.

Për më tepër, birra është një burim i mirë i fibrave të tretshëm që luan një rol të rëndësishëm në dietën e shëndetshme të njerëzve që vuajnë nga diabeti.

3.  Mund të ndihmojë në parandalimin e gurëve të veshkave

Related image

Një studim i kryer në Finlandë ka përcaktuar se konsumi i moderuar i përditshëm i birrës mund të zvogëlojë rrezikun e zhvillimit të gurëve të veshkave me 40%. Kjo përfitim shëndetësor i atribuohet përmbajtjes së lartë të ujit (rreth 93%) e birrës që ndihmon të largohen toksinat e dëmshme nga organizmi dhe të mbajnë veshkat të funksionojnë si duhet.

Gjithashtu, komponimet në HOPS të përdorura në pirja e ndihmojnë në ngadalësimin e çlirimit të kalciumit nga kockat, gjë që pengon ndërtimin e kalciumit të humbur në veshka në formën e gurëve.

4. Mund të ndihmojë në minimizimin e rrezikut të kancerit

Image result for cancer


Birra përmban një antioksidant të rëndësishëm të njohur si xanthohumol. Xanthohumol është i njohur të ketë pronat e fuqishme kundër kancerit që ndihmojnë në parandalimin e enzimeve që shkaktojnë kancer në trup. Në mënyrë të veçantë, konsumi i moderuar i birrës ndihmon në parandalimin e një reagimi të caktuar kimik që mund të çojë në kancerin e prostatës tek meshkujt. Birra gjithashtu është treguar të zvogëlojë gjasat për të gjetur kancerin e gjirit tek gratë.

5. Mund të ndihmojë në reduktimin e niveleve të kolesterolit

Image result for cholesterol


Nëse dëshironi një metodë joortodokse për uljen e niveleve të kolesterolit tuaj, kënaqja në konsumin e moderuar të birrës mund të jetë rruga e duhur. Elbi i përdorur në birrë përmban një lloj të fibrave të tretshme të njohur si beta-glucan që është treguar të ndihmojë në uljen e niveleve të kolesterolit.

6. Mund të ndihmojë në forcimin e eshtrave

Image result for bones


Birra përmban nivele të përshtatshme të silikonit, një element që lidhet me shëndetin e kockave. Një studim i kryer në Tufts në vitin 2009 tregoi se individët e moshuar që pinë një ose dy gota birrë çdo ditë kishin densitet më të lartë të kockave dhe kështu ishin më pak të prirur për thyerje sesa ata që nuk gëzonin një gotë birre ose verë.

Megjithatë, studimi gjithashtu gjeti se konsumimi i më shumë se dy pijeve rriti rrezikun e thyerjeve të kockave.

7. Mund të ndihmojë në shkurtimin e rrezikut të goditjeve në tru

Image result for stroke

Hulumtuesit në Shkollën e Harvardit të Shëndetit Publik shpjegojnë se sasi të moderuara të birrës çdo ditë ndihmojnë në parandalimin e mpiksjes së gjakut që bllokon rrjedhjen e gjakut në zemër, në qafë dhe në tru, gjë që është një shkak kryesor i goditjes ishemike. Megjithatë, kur pini birrë të moderuar, arteriet tuaja bëhen fleksibël dhe qarkullimi i gjakut përmirësohet ndjeshëm.

Mos harroni se çelësi për të korrur këto përfitime të mahnitshme shëndetësore të birrës është konsumimi i moderuar. 

©Ndryshe

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *