Këto janë “super aftësitë” që ju nevojiten për punët e së ardhmes

Vendet e punës së sotme dhe të ardhmes duken mjaft të ndryshme për shkak të teknologjisë, ekonomisë, mjedisit dhe politikës, sipas Institutit për të Ardhmen (IFTF). Punët që kanë vlerë sot, të ardhmen mund të mos ekzistojnë fare, por janë disa aftësi që do t’ju shpëtojnë ndaj këtij ndryshimi drastik të profesioneve. 

Nëse doni të konkurroni dhe të qëndroni të rëndësishëm në treg, ju duhet të zotëroni pesë “super aftësi”, sipas IFTF:

1. Markë personale

Image result for Personal brand

Të jesh i suksesshëm do të thotë të veçosh veten dhe do të duhet një markë personale që përcakton se kush je dhe kush dëshiron të bëhesh, sipas IFTF. Kjo përfshin ndërtimin e një reputacioni, besimi dhe një ndjekjeje.

 • Përshtypja që planifikoni për veten tuaj është thelbësore për të gjetur kulturën më të mirë të punës dhe për të frymëzuar besim tek bashkëpunëtorët, klientët dhe menaxherët tuaj, thotë Jennifer Lasater, nënkryetar i shërbimeve të karrierës në Universitetin Purdue Global.
 • Filloni me bazat, të tilla si auditimi i pranisë tuaj të medias sociale dhe emri i emailit. “Sigurohuni se imazhi juaj vjen si profesionist, i lëmuar dhe i përshtatshëm për një organizatë që ju intereson, tani ose në të ardhmen”, sugjeron ajo, duke shtuar se ndihmon që një këshillues, këshilltar ose mik i besuar t’ju ofrojë reagime të sinqerta mbi reputacionin tuaj. 
 • Ndërtimi i një marke personale mund të përfshijë gjithashtu të qenit i vetëdijshëm për arritjet dhe tiparet tuaja, thotë Tammy Erickson, profesor zëvendësues i sjelljes organizative në London Business School.

2. Rrjedhshmëri dixhitale

Image result for digital fluency

Transformimi dixhital ndikon në çdo industri dhe mundësia për t’u shoqëruar me një “makinë” është një nga më kritikat e pesë aftësive, thotë Miller. “Teknologjia nuk po shkon,” thotë ai, duke shtuar se teknologjia ka qenë një departament. “Tani e gjithë bota është një botë teknologjike”.

 • Ju duhet të dini se si të grumbulloni ekipe të njerëzve, robotëve  dhe t’i merrni të gjithëve për të punuar së bashku, sipas IFTF: “Asistentët tuaj  do t’ju premtojnë lehtësi dhe efikasitet, por ju duhet të dini se si të takoni inteligjenca e tyre për të bërë më shumë, për të përmbushur gjërat që kurrë nuk mund t’i bëni më parë “.
 • Aftësia për të përqafuar teknologjinë dhe makinat është në lidhje me aftësinë për të bërë gjëra të gatshme, thotë George Brough, nënkryetar i zhvillimit organizativ në Caliper, një ofrues i zgjidhjeve të vlerësimit të punonjësve. “Ka të bëjë me njohjen e mjeteve dhe mënyrën e përdorimit të tyre, ka të bëjë me njohjen e mjetit që duhet përdorur në atë situatë”, thotë ai. “Kjo mund të bëhet ose duke fituar njohuri të reja, ose duke bashkëpunuar me njerëz ose makina që kanë atë që ju mungojnë”.

3. Rreth të gjerë

Image result for networking people

“Për të qenë i suksesshëm në ndërtimin e një karriere dhe ruajtjen e stabilitetit financiar në këtë mjedis, mbështetja në rrjetin tuaj personal është çelësi”, thotë Jim Davis, asistent drejtor i Departamentit të Shërbimeve të Karrierës në Universitetin Pace.

 • “Është provuar shumë herë se rrjeti është mënyra më efektive për të dalë në një pozitë të re apo punë të re.”
 • Kuptimi i kësaj dhe përkushtimi i kohës për të ndërtuar dhe kultivuar rrjetin tuaj gjatë gjithë karrierës suaj do të ndihmojë në hapjen e mundësive kur është koha për të bërë një ndryshim në karrierë.

4. Të adaptoheni lehtë me ndryshimet

Image result for complexity

Kompleksiteti mund të duket si kaos dhe do t’ju duhet një aftësi për të lidhur pikat për të krijuar rrugë të reja, sipas IFTF.Duke qenë i adaptueshëm do t’ju ndihmojë të mbani lart me ndryshimin, thotë Miller.“Ju duhet të pranoni aftësitë e reja që duhet ti keni,” thotë ai. “Duhet të jeni të kënaqur me ndryshimin dhe duhet të jeni të gatshëm të zhvilloni aftësi të reja”.

 • Fleksibiliteti do t’ju ndihmojë të gjeni punë të re thotë Bonnie Hagemann, drejtor në një firmë këshilluese për zhvillim ekzekutiv.
 • “Mundësia më e mirë për rritje mund të jetë në një rol apo projekt tjetër dhe jo domosdoshmërisht në lëvizje”, thotë ai. “Ndonjëherë duhnet të largoheni nga puna e kaluar për të mësuar një aftësi të re dhe pastaj duke vazhduar përsëri. Mendoni grilën e karrierës në vend të shkallës së karrierës”.

5. Gjallëria

Image result for resilience

Në jetën tuaj personale, gjallëria shpesh lidhet me tejkalimin e problemeve dhe pengesave. Megjithatë, në një mjedis biznesi, gjallëria ju ndihmon të transformoni pengesat në zgjidhje dhe mundësi, thotë Charlotte Westerhaus-Renfrow, profesor asistent klinik i drejtimit dhe ligjit të biznesit në Universitetin Indian të Kelley School of Business.

 • “Punonjësit që e bëjnë këtë janë të çmuar, sepse ata përshpejtojnë një kulturë të inovacionit të biznesit në vendin e punës”, thotë ajo. “Kompanitë që nuk mund të transformohen nuk janë elastike, dhe nga ana tjetër, ato shpesh nuk janë të suksesshme”.
 • Një nga mënyrat më të mira për të përmirësuar elasticitetin është përqendrimi në mbajtjen e gjërave negative që të kenë një ndikim dërrmues mbi mundësitë pozitive në çdo situatë të caktuar, thotë Westerhaus-Renfrow. “Mos harroni: Duhet një fshat”, thotë ajo. “Rrethoni veten dhe mbështetni në njerëz të durueshëm për mbështetje dhe udhëzime. Njerëzit elastikë priren të frymëzojnë dhe të krijojnë njerëz të durueshëm “.
 • Gjallëria është tipari më i rëndësishëm për cilindo në çdo profesion, shton Lasater. “Rreziqet, problemet dhe çështjet personale mund të jenë vëmendëse dhe e madhe, por njerëzit që ngrihen çdo herë bëjnë gjëra të mëdha”, thotë ajo.

Shpërndaje me mikun që posedon këto aftësi!

©Ndryshe

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *