Sa e dëmshme është cigarja elektronike?

Ndërsa cigaret elektronike mund të ndihmojnë disa njerëz të heqin dorë, ka prova në rritje se këto cigare mund të jetë i dëmshëm në disa raste dhe më i dëmshëm se sa të shmanget pirja e duhanit krejtësisht.

Këtu janë 10 arsye pse autoritetet janë të shqetësuar:

1. Shumica e cigareve përmbajnë nikotinë, e cila është e varur dhe shkakton ndryshime në tru të adoleshentëve. Është e rrezikshme gjatë shtatzënisë pasi mund të ndikojë në zhvillimin e fetusit.

Image result for Cigaret elektronike

Aerosoli përmban tretës, flavors dhe toxicants, të cilat General Surgeon i përshkruan si “të dëmshme” ose “potencialisht të dëmshme”.

2. Cigaret elektronike ekspozojnë mushkëritë në substanca të ndryshme. Një nga këto është dicetil, që mund të shkaktojë “mushkëri kokoshka”, një sëmundje e mushkërive të rëndë dhe të pakthyeshme.

Image result for Cigaret elektronike

Helmimi potencialisht vdekjeprurës rezultoi nga gëlltitja aksidentale dhe nga thithja e lëngut c-cigareve.
Njerëzit që kërkojnë të lënë duhanin do të ndalojnë përdorimin e metodave konvencionale dhe mjekësore të monitoruara për ta bërë këtë.

Ata që përdorin ose që kanë përdorur e-cigare kanë më pak gjasa të ndalojnë pirjen e duhanit krejtësisht.

3. Adoleshentët që përdorin produktet e cigareve elektronike kanë më shumë gjasa të fillojnë përdorimin e duhanit të rregullt gjithashtu.

Image result for Cigaret elektronike

Përdorimi i vazhdueshëm i nikotinës mund të bëjë droga të tjera, të tilla si kokaina, më të pëlqyeshëm.

Aromatizimet, marketingu dhe koncepti se nuk është i dëmshëm, të gjithë i provokojnë adoleshentët që të fillojnë të shuajnë. Ka një shqetësim se kjo rrit mundësinë që ata do të pijnë duhan cigareve të zakonshme më vonë.

4. Pirja e duhanit të dorës së dytë nuk eliminohet duke lyer, pasi nxehja liron emetimet kancerogjene.

Image result for Cigaret elektronike

Përveç kësaj, përdorimi eksperimental i materialeve të lyerjes mund të vendosë adoleshentët në rrezik më të lartë.

Shpërndaje me mikun që pi cigare elektronike!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *