Shenjat se një person ka pasur mungesë të dashurisë gjatë fëmijërisë

1. Mungesa e besimit

Image result for trust
Zhvillimi i një ndjenje besimi në një nivel individual kërkon një mjedis të qëndrueshëm të jashtëm. Gjatë fëmijërisë, është thelbësore që njerëzit rreth nesh të jenë relativisht të qëndrueshëm. Ne duhet të ndjehemi të sigurt dhe të ndiejmë disa pamje të dhënies emocionale nga të tjerët.

Pa një mjedis të qëndrueshëm dhe edukues, fëmija mund të ketë shumë vështirësi në besimin e të tjerëve. Natyrisht, kjo prapambetje e bën të vështirë për çdo lloj marrëdhënieje.

2. Intelegjencë emocionale të pa zhvilluar

Image result for intelligent emotional
Fëmijët mësojnë të interpretojnë emocionet kryesisht përmes komunikimit dyadik siç janë fjalët dhe gjestet. Që të dy luajnë një rol vendimtar për të ndihmuar fëmijën të artikulojë ndjenjat e tyre, të menaxhojë frikën, të kuptojë emocionet negative dhe të zhvillojë elasticitetin.

Pa aftësinë për të interpretuar në mënyrë korrekte gjendjet e tyre emocionale, fëmija nuk mund të zhvillojë kurrë një cilësi thelbësore të jetës: inteligjenca emocionale.

3. Frikë nga dështimi

Image result for fear of failure

Tragjikisht, fëmijët që rriten në një mjedis të neglizhuar kurrë nuk zhvillojnë një ndjenjë të shëndetshme të vetëvlerësimit. Nga ana tjetër, një mjedis stimulues dhe i dashur mund të fusë besim dhe këmbëngulje.

Një fëmijë që nuk i pëlqen pothuajse me siguri ndjen mungesë të vetëbesimit; shpesh duke u manifestuar si një ndjenjë e pajustifikueshme e dështimit. Shumë njerëz të ndryshëm inteligjentë nuk jetojnë deri në potencialin e tyre vetëm sepse nuk ishin të dashur dhe të përqafuar si fëmijë.

4. Raporte toksike

Image result for toxic person
Truri i njeriut mëson kryesisht nëpërmjet shoqërimit dhe njohjes së modelit. Në psikologjinë dhe neuroscience njohëse, njohja e modelit është “një proces njohës që përputhet me informacionin nga një stimul (bota e jashtme) me informacionin e marrë nga kujtesa”.

Sa i përket marrëdhënieve, fëmija i paditur nuk do të kërkojë të njohurit; domethënë, njerëzit toksikë.

5. Mungesë e besimit

Related image
Çdo ekspert legjitim i shëndetit mendor do të pajtohet që një mjedis pozitiv jashtë shtëpisë ndihmon – së paku, deri në një farë mase – të neutralizojë negativitetin e gjetur brenda shtëpisë.

Por kjo është ajo ku gjërat bëhen të ndërlikuara (dhe të zemëruara). Nëse një fëmijë nuk mund të mbështetet te njerëzit që janë përgjegjës për sigurimin e kujdestarisë së tij ose të saj, si mund të mbështetet te dikush?

6. Depresion dhe ankth

Nuk është çudi që fëmijët e padëshiruar shpesh ballafaqohen me çështje të shëndetit mendor.

Depresioni dhe ankthi që rrjedhin nga (a) që kanë përjetuar neglizhim, dhe (b) komplikimet e pashmangshme që shfaqen sapo të rritet fëmija, janë përvoja të zakonshme.

Depresioni dhe ankthi janë dy çështjet më të zakonshme të shëndetit mendor në botë. Dhe shanset e rritjes së një të rrituri rriten ndjeshëm me një histori të lënë pas dore.

7. Ndjeshmëri të tepërt

Të gjithë e kemi dëgjuar termin “Mos e marr atë personalisht”. Në përgjithësi, kjo është një këshillë solide. Njerëzit që merren me çështjet e tyre shpesh projektojnë këto çështje mbi të tjerët, dhe na duhet të kuptojmë këtë prirje njerëzore.

Megjithatë, për dikë që kishte fatkeqësinë e rritjes në një shtëpi që nuk i pëlqen, të mos marrë gjërat personalisht shkon kundër grurit të psikikës së tyre. Në fund të fundit, personi tani duhet të luftojë me një frikë të fortë të refuzimit – një efekt anësor i ndjenjës së parëndësishme dhe të padashur.

“Të mos jesh kaq i ndjeshëm” është një frazë e abuzuesve; për ironi, ky dobësim grumbullohet vetëm në ndjeshmërinë tashmë të brishtë të personit.

Shpërndaje këtë me një prind!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *