8 arsye pse të mendoni si një fëmijë do t’ju bëjë më të lumtur

“Këto ishin ditët.” Është një shprehje që të rriturit shpesh e gjejnë veten duke thënë kur shohin një fëmijë. Fëmijëria është një fazë e jetës ideale për shumë arsye – pa përgjegjësi, shqetësime dhe pritjet e moshës madhore, nuk duken edhe aq keq. Kjo nuk do të thotë, megjithatë, se të rriturit nuk mund të mësojnë një ose dy gjëra nga homologët e tyre më të rinj se si të jetojnë një ekzistencë më të lumtur.

1. Ata nuk brengosen cfarë të tjerët mendojnë për ta

Related image
Nëse e keni parë ndonjëherë një fëmijë të këndojë ose të kërcejë në publik, është e qartë se nuk kanë pengesa. Ndërsa njerëzit të moshës së rritur, megjithatë, ata ngushtohen në sjellje të caktuara, me më shumë shqetësim ndaj perceptimit.

Në vitin 2014, neuroscientistët studiuan trurin e muzikantëve të xhazit dhe zbuluan se kur improvizojnë, ata fikin një zonë të trurit të lidhur me vetëcensurën. Mund të duhet të biesh në zakon, por duke ulur këto barriera dhe duke e lejuar veten ta kapni momentin – me fjalë të tjera, duke iu afruar një detyre më shumë si një fëmijë i pakufizuar – mund të jetë shumë produktiv.

2. Dhe ata i lanë mendjet e tyre të enden

Image result for child imagination

Jepni një fëmije një kuti kartoni, dhe ju do të merrni orë të pandërprera me besim argëtim. Duke lënë imagjinatën e tyre të egra, fëmijët shfaqin krijimtarinë e vërtetë. Fatmirësisht, të rriturit mund të bëjnë të njëjtën gjë – dhe as nuk kanë nevojë për një talent të veçantë, thonë disa studiues – për sa kohë që ata janë të hapur për një përvojë të re dhe mund t’i përmbahen detyrës në dorë.

3. Ata thonë se çfarë duan të thonë

Image result for child imagination

Fëmijët janë të sinqertë. Ata do t’ju tregojnë nëse nuk u pëlqen këmisha juaj, nëse ushqimi që keni gatuar është i keq, ose nëse kjo histori që po thoni është e mërzitshme.

Ndërkohë, të rriturit kanë tendencë të tregojnë gënjeshtra të bardha – një mesatare prej 11 javësh – për të shpëtuar ndjenjat e një tjetri ose për të shmangur ndërveprime të vështira. Studiuesit e Universitetit, pas një eksperimenti 10-javor me bazë poligrafi në vitin 2012, zbuluan se ata që thanë më pak gënjeshtra raportuan përmirësime në marrëdhëniet e tyre të ngushta personale

4. Ata nuk kanë frikë të qajnë

Related image

Të qani është një gjë e mirë. Pas më shumë se 15 viteve të studimit, studiuesit kanë zbuluar se qarja nuk është vetëm një përgjigje njerëzore ndaj frustrimit apo dhimbjes, por është gjithashtu një shëndet. Të qani ul presionin e gjakut dhe ul sasinë e hormoneve të stresit të pranishëm në trup.

5. Ata nuk mbajnë hidhërim

Image result for child angry


Nuk është e zakonshme që një djalë të refuzojë të luajë kickball me një fëmijë tjetër, sepse një muaj më parë, ai fëmijë e preku atë – dy herë! – në një lojë të etiketës. Fëmijët kanë kujtime të shkurtra.

Studiuesit kanadezë kanë arritur në përfundimin se hidhërimi i vazhdueshëm mund të bëjë që një person të sëmurë dhe të përkeqësohet cilësia e jetës. Nëse të rriturit mund të lëshojnë pakënaqësi dhe keqardhje-emocione negative të rralla në rini, ata do të shohin përmirësime jo vetëm në mirëqenien mendore, por edhe në shëndetin e tyre fizik.

6. Ata janë shumë optimist

Image result for child optimism

Bebet duket se dalin nga barku me potencial të pafund, dhe shumica e fëmijëve janë të patrembur, të pakënaqur nga kufizimet e jashtme. Për ata që kërkojnë lumturi, një studim gjatësor konfirmon se shprehja e optimizmit, mënyra se si një fëmijë do të ishte çelësi. Në të vërtetë, ky lloj i të menduarit pozitiv, në të cilin ngjarjet e mira shihen si vetëvendosje dhe përvoja të këqija si të përkohshme, gjithashtu shoqërohet me një jetë më të gjatë.

7. Ata janë vendimtar

Related image

Pyetni fëmijët se çfarë duan të bëjnë tani, dhe ata do të bërtasin gjëja e parë që vjen në mendje, nëse është për të ngasin biçikletën e tyre, të shkojnë në hapësirën e jashtme, ose të përkëdhelni një lepur.

Mund të mos ketë kuptim, të sigurt, por kur përballen me një mori mundësish, ato nuk janë paralizuar me pavendosmëri. Sot, kryerja e një zgjedhjeje të thjeshtë mund të jetë dobësuese … dhe një pengesë e përbashkët për lumturinë.

Bazuar në gjetjet e studiuesit të karrocistikës, “të kënaqurit” – ata të cilët zgjedhin të bëjnë një zgjedhje mjaft të mirë sesa të agonizojnë atë që është “më e mira” – kanë më pak ankth dhe më shumë stabilitet emocional se “maksimizuesit” të cilët peshojnë çdo mundësi paraprakisht duke ardhur në një përfundim.

8. Ata kërkojnë përvoja të reja

Image result for child experience

Fëmijët nuk shqetësohen për t’u ngjyrosur në mes të linjave, dhe ata shpesh janë të etur për të luajtur lojëra të reja ose për të takuar miq të rinj. Shkurtimisht, ata janë kërkues, një tipar karakteri që bie për gjysmën në moshë madhore. Sipas një prove të kohëve të fundit të personalitetit të zhvilluar, një person që i vlerëson përvojat e reja është një parashikues vendimtar i mirëqenies.

Morali i tregimit? Fëmijët janë shumë më të mençur se sa shfaqen. 

Shpërndaje të inspirosh dikë sot!

©Ndryshe

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *