Prindërit që rrisin fëmijë të suksesshëm kanë këto gjëra të përbashkëta

Çdo prind i mirë dëshiron që fëmijët e tyre të qëndrojnë jashtë problemeve, të bëjnë mirë në shkollë dhe të vazhdojnë të bëjnë gjëra të mrekullueshme si të rriturit.

Dhe përderisa nuk ka një recetë të caktuar për ngritjen e fëmijëve të suksesshëm, hulumtimi i psikologjisë ka vënë në dukje një numër faktorësh që parashikojnë sukses.

Çuditërisht, shumica e saj vjen tek prindërit.

Ja se çfarë kanë prindërit e fëmijëve të suksesshëm:

1. Ata bëjnë fëmijët e tyre të bëjnë punët

“Nëse fëmijët nuk pastrojne enët, kjo do të thotë që dikush tjetër po e bën këtë për ta,” tha Julie Lythcott-Haims, ish-Dekani i Freshmen në Universitetin e Stanfordit dhe autori i “How to Raise a Adult”, gjatë një takimi të TED Talks Live .

“Dhe kështu ata janë të liruar jo vetëm nga puna, por nga të mësuarit se puna duhet të bëhet dhe se secili prej nesh duhet të kontribuojë për përmirësimin e tërësisë”, tha ajo.

Lythcott-Haims beson se fëmijët e ngritur në punët e tyre vazhdojnë të bëhen punonjës që bashkëpunojnë mirë me bashkëpunëtorët e tyre, janë më të ndjeshëm, sepse e dinë se si duket e vështirë dhe janë në gjendje të marrin detyra në mënyrë të pavarur.

Ajo e bazon këtë në Studimin e Grantit të Harvardit, studimi më i gjatë i kryer ndonjëherë.

“Duke i bërë ata të bëjnë punë – duke marrë mbeturinat, duke bërë rrobat e tyre, ata e kuptojnë se duhet të bëj punën e jetës në mënyrë që të jem pjesë e jetës”, thotë ajo tek Tech Insider.

2. Ata u mësojnë fëmijëve aftësitë e tyre sociale

Image result for social kids

Hulumtuesit nga Universiteti Shtetëror i Pensilvanisë dhe Universiteti i Dukës kanë ndjekur më shumë se 700 fëmijë nga të gjitha Shtetet e Bashkuara midis kopshtit të fëmijëve dhe moshës 25 vjeç dhe gjetën një korrelacion të rëndësishëm midis aftësive të tyre shoqërore si çerdhe dhe suksesit të tyre si të rritur dy dekada më vonë.

Studimi 20-vjeçar tregoi se fëmijët me aftësi shoqërore, të cilët mund të bashkëpunonin me kolegët e tyre pa nxitur, të jenë të dobishëm për të tjerët, të kuptojnë ndjenjat e tyre dhe të zgjidhin problemet vetë, kishin shumë më shumë gjasa të fitonin një diplomë kolegji dhe të kishin një orar të plotë punë sipas moshës 25 vjeçare sesa ata me aftësi të kufizuara sociale.

3. Ata kanë shpresa të mëdha

Duke përdorur të dhëna nga një sondazh kombëtar prej 6,600 fëmijëve të lindur në vitin 2001, profesori Neal Halfon dhe kolegët e tij në Universitetin e Kalifornisë në Los Anxhelos zbuluan se pritjet që prindërit i mbajnë për fëmijët e tyre kanë një efekt të madh në arritjen.

“Prindërit që e panë kolegjin në të ardhmen e fëmijës së tyre duket se e menaxhojnë fëmijën e tyre drejt këtij qëllimi pavarësisht nga të ardhurat dhe pasuritë e tjera”, tha ai në një deklaratë.

Të gjeturat dolën në teste të standardizuara: 57% e fëmijëve që bënin më të keqin, pritej të merrnin pjesë në kolegj nga prindërit e tyre, ndërsa 96% e fëmijëve që bënin më të mirën priteshin të shkonin në kolegj.

4. Ata kanë marrëdhënie të shëndosha me njëri-tjetrin

Image result for social kids

Fëmijët në familje me konflikte të larta, qoftë të paprekura ose të divorcuara, kanë tendencë të bëjnë më keq se fëmijët e prindërve që shkojnë së bashku, sipas një studimi të studimit të Universitetit të Illinois.

Robert Hughes, Jr., profesor dhe shef i Departamentit të Zhvillimit të Njeriut dhe Komunitetit në Kolegjin e ACES në Universitetin e Illinois dhe autori i rishikimit të studimit, gjithashtu vë në dukje se disa studime kanë gjetur fëmijë në familjet me një prind të vetëm, fëmijët në familjet konfliktuoze me dy prindër.

Konflikti midis prindërve para divorcit gjithashtu ndikon negativisht tek fëmijët, ndërkohë që konflikti pas divorcit ka një ndikim të fortë në rregullimin e fëmijëve, thotë Hughes.

5. Ata i mësojnë fëmijëve matematikë në fillim.

Një meta-analizë e vitit 2007 e 35,000 fëmijëve të parashkollorëve në të gjithë SHBA-në, Kanadanë dhe Angli, zbuloi se zhvillimi i aftësive matematike në fillim mund të shndërrohet në një avantazh të madh.

“Rëndësia më e madhe e aftësive të hershme të matematikës – fillimi i shkollës me njohuri të numrave, rendit të numrave dhe koncepteve të tjera matematike rudimentare është një nga puzzlet që dalin nga studimi”, tha një studiues i Universitetit Northwestern Greg Duncan në një shtyp release. “Mjeshtëria e aftësive të hershme të matematikës parashikon jo vetëm arritjen e matematikës së ardhshme, por gjithashtu parashikon arritjen e ardhshme të leximit”.

6.  Ata janë më pak të stresuar

Image result for stressful parent

Sipas hulumtimit të fundit të cituar nga Brigid Schulte në The Washington Post, numri i orëve që mbajnë nënat me fëmijët ndërmjet moshave 3 dhe 11, nuk ka shumë për të parashikuar sjelljen, mirëqenien ose arritjen e fëmijës.

Për më tepër, qasja “nënat intensive” ose “prindërit e helikopterëve” mund të dëmtojnë.

“Stresi i nënave, sidomos kur nënat janë të theksuara për shkak të manipulimit me punë dhe duke u përpjekur për të gjetur kohë me fëmijët, që në të vërtetë mund të ndikojnë keq fëmijët e tyre”, tha për The Post, sociologu i Universitetit Shtetëror të Bowling Green, Kei Nomaguchi. Hulumtimet tregojnë se nëse miku juaj është i lumtur, ky ndriçim do të infektojë ju; nëse ajo është e trishtuar, ajo mërzi do të transferohet gjithashtu. Pra, nëse një prind është i lodhur ose i frustruar, ajo gjendje emocionale mund të transferohet tek fëmijët.

7. Nënat punojnë

Sipas hulumtimeve nga Shkolla e Biznesit në Harvard, ka përfitime të rëndësishme për fëmijët që rriten me nënat që punojnë jashtë shtëpisë.

Studimi zbuloi se vajzat e nënave që punonin shkonin në shkollë më gjatë, kishin më shumë gjasa që të kishin një rol mbikëqyrës dhe të fitonin më shumë para – 23% më shumë në krahasim me bashkëmoshatarët e tyre, të cilët u rritën nga nënat e qëndrimit në shtëpi.

Bijtë e nënave që punonin gjithashtu kishin tendencën të dilnin më shumë në punët e shtëpisë dhe kujdesin për fëmijët, studimi gjeti – ata shpenzonin shtatë e gjysmë më shumë orë në javë për kujdesin ndaj fëmijëve dhe 25 minuta më shumë për punët e shtëpisë.

8.  Ata kanë një status më të lartë socio-ekonomik.

Image result for stressful parent

Tragjikisht, një e pesta e fëmijëve amerikanë rriten në varfëri, një situatë që kufizon rreptësisht potencialin e tyre.

Po bëhet gjithnjë e më ekstreme. Sipas hulumtuesit të Universitetit të Stanfordit, Sean Reardon, hendeku i arritjeve mes familjeve me të ardhura të ulëta dhe të ardhura të ulëta “është afërsisht 30% deri në 40% më i madh mes fëmijëve të lindur në vitin 2001 sesa tek ata të lindur 25 vjet më parë”.

Siç ka theksuar autori i “Drive”, Dan Pink, sa më të larta të ardhurat për prindërit, aq më i lartë është rezultati i testeve për fëmijët.

Shpërndaje me një prind!

NDRYSHE

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *