Zakonet e mbrëmjes që u’a bëjnë më të vështirë të ju zë gjumi

Gjumi është i rëndësishëm për shëndetin tonë.
Megjithëse ende nuk e kuptojmë plotësisht se pse kemi nevojë për gjumë, efektet e një gjumi të natës së keqe janë të dukshme në mëngjesin e ardhshëm.

Pra, le të diskutojmë disa zakone të mbrëmjes që e bëjnë më të vështirë të biesh në gjumë dhe si t’i shmangim ato.

1. Përdorimi i pajisjeve elektronike

Ekranet nga pajisjet elektronike lëshojnë dritë blu, e cila imiton dritën që marrim nga dielli i mesditës.
Kjo e shtynë trurin të mendojë se është ende mesditë.
Nga ana tjetër, aftësia e trupit tonë për të prodhuar melatonin, hormonin e gjumit, bëhet e ndrydhur.
Si rezultat, ne nuk ndihemi të përgjumur.

2. Nuk kemi një orar të rregullt të gjumit
Kur qëndrojmë vonë dhe flemë në fundjavë, ne prishim orën e brendshme të trupit tonë.
Si rezultat, duhen më shumë përpjekje për t’u kthyer në ciklin tonë të mëparshëm të zgjimit të gjumit.
Zgjidhja më e thjeshtë është të mbash një orar të rregullt të gjumit, pavarësisht se cila ditë e javës është.

3.Pirja e kafes natën vonë

Meqë kafeina është një nxitës i energjisë, është e zakonshme që njerëzit të marrin një
filxhan kafe në pasditen e vonë, kur ne të fillojmë natyrshëm duke u ndjerë të lodhur dhe të përgjumur.
Megjithatë, kjo është një gabim përshkak se efekti i kafeinës qëndron 4-5 orë në sistemin tonë duke
e bërë të vështirë gjumin gjatë mbrëmjes.

4.Të hani ushqim të tepërt
Për shkak të qëndrimit tuaj të vonshëm, ju keni më shumë gjasa të hani ushqime të rënda gjatë natës.
Për fat të keq, kjo kontribuon në paaftësinë tuaj për të fjetur në kohë.
Pas ngrënies së sasive të mëdha të ushqimit, metabolizmi juaj ndizet në përputhje me rrethanat, në mënyrë që të tretet ushqimi i konsumuar.
Për të shmangur këtë, sigurohuni që të përfundoni darkën tuaj dy deri në tre orë para kohës së gjumit.

5.Të ushtroni para se të flini

Duke bërë një aktivitet të fuqishëm para gjumit mund ta bëjë të vështirë të bini në gjumë.
Angazhimi në stërvitje të fuqishme ndikon dy herë në gjumë. Së pari, ajo artificialisht rrit temperaturën e trupit tuaj.
Së dyti, ju bëheni shumë i stimuluar si rezultat i stërvitjes, gjë që gjithashtu mund ta bëjë më të vështirë të relaksoheni dhe të bini në gjumë.
Mundohuni të bëni ushtrime të lehta para gjumit, ndërsa ato të rëndat bëni gjatë ditës.

6.Të flini herët
Mund të duket e kundërta, por duke shkuar në shtrat shumë herët mund ta bëjë më të vështirë të bini në gjumë në kohë.
Kur shkoni në shtrat shumë herët, ndoshta nuk jeni të përgjumur menjëherë pasi të shtriheni në shtrat.
Kjo mund shqetësojë mendjen tuaj se përse nuk po ju zë gjumi!

Shpërndaje me dikë që ka nevojë për këtë informacion!
Ndryshe

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *