Si t’i lehtësoni dhimbjet e qafës?

Dhimbja në qafë është e zakonshme dhe mund të shkaktohet nga çështje të ndryshme, duke përfshirë tendosjen e muskujve, shtrëngimin e ligamentit, nyjet e goditura të palcës kurrizore, herniat e diskut, “nervat e prera” dhe sëmundjet si osteoartritet. Shkaku më i shpeshtë i rrënjës së dhimbjes së qafës është qëndrimi ose pozicionimi i dobët, qofshin ato në tavolinën tuaj të punës, duke ngarë makinën tuaj, duke punuar jashtë në palestër ose duke fjetur në shtratin tuaj gjatë natës.

1.Jini të durueshëm dhe pushoni.

Image result for resting neck

Qafa është një koleksion i ndërlikuar i eshtrave, nyjeve, ligamenteve, nervave, muskujve dhe enëve të gjakut. Si e tillë, ka shumë struktura që mund të krijojnë dhimbje nëse lëvizni qafën në mënyrë të gabuar ose përjetoni ndonjë traumë. Dhimbje e theksuar e qafës mund të vijë shpejt, por nganjëherë mund të zhduket po aq shpejt (pa ndonjë trajtim), sepse trupi ka një aftësi fantastike për të zgjidhur veten dhe për të shëruar. Pra, jini të durueshëm për disa orë nëse përjetoni një dhimbje të qafës, shmangni çdo aktivitet të zellshëm ose irritues dhe mbani një qëndrim pozitiv.

2.Mos u flini në bark

Gjumi i stomakut është një shkak i zakonshëm i dhimbjes së qafës dhe shpatullave sepse qafa bëhet e shtrembëruar në anën për periudha të gjata kohe për të lejuar frymëmarrjen. Rrjedhja e tepërt e qafës irriton nyjet e vogla të fytit kurrizor, ligamentet, tendonat dhe nervat e qafës. Pozicioni më i mirë i gjumit për qafën tuaj është ose në anën tuaj të djahtë  ose në anën tuaj e majtë.

Konsideroni të blini një jastëk të veçantë ortopedik për qafën tuaj – ata janë të dizajnuara për të mbështetur kthesat normale të qafës tuaj dhe për të parandaluar ndonjë acarim ose tendosje / shtrembërim gjatë gjumit.

3. Bëni një masazh qafës.

Siç është përmendur më lart, pothuajse të gjitha dëmtimet e qafës përfshijnë deri në një farë mase muskujt, kështu që adresimi i muskujve të ngushtë ose masazhimi është një strategji e ndjeshme për lehtësimin e dhimbjes së qafës. Një masazh i thellë i indit është i dobishëm për tendosjet e butë për të moderuar, sepse zvogëlon spazhin e muskujve, lufton inflamacionin dhe nxit relaksimin. Filloni me një masazh 30 minutësh, duke u fokusuar në qafën tuaj, shpatullën e sipërme dhe bazën e kafkës suaj.

4. Bëni pak zgjatje

Related image

Çfarëdo që shkakton dhimbjen e qafës, gjasat janë që muskujt përreth po reagojnë duke u ngushtuar dhe duke kufizuar lëvizjen. Atëherë shtrirjet e qafës mund të kenë dobi. Muskujt e lënduar dhe të ngushtë i përgjigjen mirë shtrëngimit sepse zvogëlon tensionin e muskujve dhe përmirëson fleksibilitetin. Bërja e shtrirjeve dhe lëvizjeve të qafës pas një dushi të ngrohtë është i dobishëm, pavarësisht nëse dhimbja e qafës është akute ose kronike.

Shpërndaje me mikun që ka dhimbje qafe!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *