Si t’i mësoni fëmijët tuaj të mendojnë pozitivisht?

T’i ndihmoni fëmijët që të kuptojnë efektin e mendimeve, fjalëve, veprimeve dhe reagimeve të tyre është thelbësore në ndërtimin e një themeli për mirëqenien e tyre të ardhshme. Kur fëmijët mësojnë se si të mendojnë pozitivisht nga një moshë e re, ata do të kenë një shans më të madh për të udhëhequr jetë të lumtur, të shëndetshëm dhe të suksesshëm si të rritur.

Ka shumë mënyra efektive për të ndihmuar fëmijët të udhëtojnë drejt një rruge të madhe në jetë, por është për ne, të rriturit në jetën e tyre për t’i nisur ato në drejtimin më të mirë të mundshëm.

1. Bëhuni modeli më i mirë i tyre

Nëse dëshironi që fëmijët të mendojnë pozitivisht, është e rëndësishme të jesh një model shembullor. Kur të keni një fëmijë, duke qenë i vetëdijshëm për mendimet tuaja bëhet një qëllim i qartë kur i shihni se fillojnë të imitojnë disponimin, fjalimet dhe veprimet tuaja ndaj të tjerëve.

Gjeni një perspektivë pozitive në përvojat tuaja dhe shpjegoni pse zgjedhja që keni bërë është e rëndësishme. Të rriturit e dinë se bota nuk është e gjitha dritë dielli dhe ylber, por fëmijët mund ta harrojnë këtë vetëdije në moshën e tyre. Jini dikush që mund të mësojnë nga suksesi dhe dështimi.

2. Ndihmoni ata të ndiheni të qetë me emocionet e tyre.

Related image
Supozimi i moshuar që “djemtë nuk duhet të qajnë, dhe vajzat duhet të jenë gjithmonë të buta” mund të pengojnë krijimtarinë dhe aftësinë e fëmijës për të kapur burimet e tyre të dashurisë për veten dhe të tjerët. Nxitja e mirëqenies emocionale në mesin e fëmijëve në të vërtetë është treguar të shmangë “sëmundjen mendore” më vonë në jetë, së bashku me shumë përfitime të tjera shëndetësore dhe sociale.

Mësoni fëmijën tuaj se si të qesh, të qaj dhe të shpreh gëzimin e tyre dhe se është mirë ta bëjne këtë. Le të jetojnë në një mjedis ku ata ndihen të sigurt sa për të komunikuar atë që ata ndjejnë dhe çfarë duan në jetë.

3. Mësoni atyre ligjin e tërheqjes

Ligji i tërheqjes thjesht thotë se ju do të merrni mundësinë, në një formë, që të arrini atë që është në përputhje me mendimet tuaja më dominuese. Nëse fëmijët e kuptojnë këtë koncept, ata mund të mësojnë të përqëndrohen në arritjen e çdo gjëje nga trajnimi i vockël.

Mësojni fëmijët të mendojnë mirë për veten, siç janë tani. Mësojuni të jenë të mirë dhe të dhembshur ndaj të tjerëve.

Asgjë nuk mund ta ndalojë fëmijën tuaj nga arritja e madhësisë kur ata bëjnë mendimin pozitiv duke u bazuar në zakonin e tyre.

4. Mësoni ata të fokusohen në zgjidhje

Related image

Ndjekësit flasin për problemet. Udhëheqësit flasin për zgjidhje.

Zgjidhja e problemeve është një aftësi kritike që fëmijët duhet të fitojnë besim, të vazhdojnë të mendojnë pozitivisht dhe të shkëlqejnë në jetë. Ndihmojini ata të mësojnë për problemin dhe atë që e krijoi, atëherë si ta kaloni atë dhe të fokusoheni në një zgjidhje.

Lëvizja në “zonën e zgjidhjes” sa më shpejt të jetë e mundur do t’i inkurajojë ata që gjithmonë të mendojnë pozitivisht dhe të jenë të sigurt se përgjigjet janë gjithmonë atje.

5. Jepuni liri atyre

Për të lulëzuar në mënyrën e tyre unike, fëmijët kanë nevojë për njëfarë lirie për të bërë atë që duan. Udhëzoni fëmijët të gjejnë në mënyrë të sigurt qëllimin dhe pasionin e tyre. Krijoni një mjedis mësimor nga ajo që e dwshirojn ata në jetë.

6. Rrethoni ata me mjedis pozitiv

Rrethojnë fëmijët me një mjedis pozitiv, lartësues. Shpjegoni atyre se ata janë një produkt i njerëzve me të cilët kalojnë shumicën e kohës dhe përpiquni të shoqërohen me njerëz të tjerë që gjithashtu mendojnë pozitiv. Nga ky mjedis pjellor pozitiv, ata mund të lëvizin përpara për të ndihmuar të tjerët të mendojnë pozitivisht po ashtu.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *