Të jeni falenderues për gjërat që i keni fuqizon mendjen tuaj

Njerëzit e lumtur jetojnë 7-10 vjet më shumë sesa njerëz të pakënaqur, dhe njerëzit optimistë kanë një rrezik
77% më të ulët të sëmundjeve të zemrës se sa njerëzit pesimistë.

Por si mund të bëhesh më i lumtur dhe më optimist në pikëpamjen tënde?

Hulumtimet tregojnë se njerëzit mirënjohës janë më të lumtur, më energjikë, më shpresëdhënës, më të dobishëm, më empatikë, më shpirtërorë,
më falës dhe më pak materialistë.

Ata gjithashtu kanë më pak gjasa të jenë në depresion, të shqetësuar, të vetmuar, ziliqar, neurotik ose të sëmurë.

SA RRITET LUMTURIA JUAJ KUR JU JENI MIRËNJOHËS?

1. Promovon shijimin e përvojave pozitive të jetës
2. Shton vetëvlerësimin dhe vetëbesimin
3. Ndihmon njerëzit të përballojnë stresin dhe traumën
4. Inkurajon veprime të kujdesshme dhe sjellje morale
5. Ndihmon në ndërtimin e lidhjeve sociale, në forcimin e marrëdhënieve ekzistuese dhe në edukimin e marrëdhënieve të reja
6. Ndalon krahasime të dëmshme
7.  Zvogon ose i pengon ndjenjat negative, si zemërimi, hidhërimi dhe lakmia

SI TË PRAKTIKONI TË JENI MIRËNJOHËS NË JETË?

1. Mendoni 3-5 gjëra që ju jeni aktualisht mirënjohës (është në rregull nëse këto janë gjëra të zakonshme!) Dhe i shkruani ato.

2. Mundohuni të keni zëvendësoni një mendim të pakëndshëm që keni çdo ditë dhe ta kaloni atë në diçka për të cilën mund të jeni mirënjohës.

3. Përpiquni ndonjëherë të shkruani në ditar, duke menduar mendime mirënjohëse.

4. Thirrni një mik, shkruani një letër, ndani mendimet tuaja mirënjohës me anëtarët e familjes ose bisedoni me një koleg në punë për atë që ju jeni mirënjohës.

Në një studim, një grup pjesëmarrësish iu kërkua të emërojnë pesë gjëra për të cilat ata janë mirënjohës për çdo ditë,  ndërsa një grup tjetër iu kërkua të rendiste pesë shqetësimet ditore. Ata që shprehen mirënjohjen jo vetëm që ishin më të lumtur dhe më optimistë, por edhe raportuan më pak simptoma fizike, të tilla si dhimbje koke, kollitje, apo puçrra fytyre. 

Studime të tjera mirënjohjeje kanë treguar se ata me sëmundje kronike demonstrojnë përmirësime klinike kur praktikojnë mirënjohje të rregullt.

Shpërndaje me dikë që je mirënjohës për të!
NDRYSHE

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *