Disa mënyra për t’i larguar zakonet e këqija

Ne të gjithë kemi një zakon të keq ose dy që ne mund të mos i largojmë, por zakonet janë të vështira për t’u thyer. Nëse zakoni juaj i keq është shtyrja, mbingarkesa, betimi ose ndonjë tjetër që dëshironi të ndryshoni, këtu janë disa këshilla për t’u çliruar nga modelet negative të sjelljes.

1. Ndëshkojeni veten tuaj pas cdo përsëritje të zakonit

Image result for money

Bëni një zakon të keq pak më të dhimbshëm dhe mund ta hidhni atë për mirë. Paraja është një motivues i madh, kështu që mund të përdorësh metodën “betohem” ose t’i paguash miqtë tuaj $ 1 çdo herë që të kapin duke bërë atë gjë që dëshiron të ndalosh.
2. Kuptoni çfarë nxit zakonet tuaja të këqija
Kuptimi se si marrim vendime është çelësi për të pushtuar të gjitha llojet e zakoneve të këqija, duke përfshirë ato të parave. Shpesh, përsërisim zakonet e këqija pa e kuptuar që po i bëjmë ato. Të qenit i vetëdijshëm për to mund të na ndihmojë të mësojmë se çfarë qëndron pas këtyre sjelljeve.
3.Shko ngadalshëm dhe bëj ndryshime të vogla
Formimi i zakoneve më të mira kërkon kohë dhe përpjekje, por thyerja e zakoneve të këqija të vendosura mund të jetë edhe më e vështirë. Pra, jini të durueshëm me veten dhe në vend që të bëni rregullime dramatike, provoni të përqëndroheni në një zakon dhe hapat më të vegjël që mund të merrni për të “mashtruar njeriun e shpellave tuaj të brendshëm”. Me ushqim dhe diete, për shembull, ndryshime të vogla si zvogëlimi i një pako sheqeri ose kaloni në kafe në qumështin me yndyrë të ulët mund të bëjë një ndryshim të madh në planin afatgjatë.
4. Kujtoni vetes shmangien e zakoneve të këqija
Image result for reminder
Edhe me qëllimet më të mira, ne biem pre në zakone të këqija kur vullneti ynë  zbehet. Ju mund të premtoni vetëm që të keni dy pije kur dilni me miqtë, për shembull, por harroni atë premtim krejtësisht sapo të hyni në shirit. Provoni të vendosni përkujtues në kalendarin tuaj për momentet më të dobëta. E ardhmja do t’ju falënderoj.
5. Ndryshoni mjedisin tuaj
Me kalimin e kohës, në qoftë se bëni të njëjtat sjellje në të njëjtin vend, rrethanat tuaja mund të bëhen shkas për një moment – shumë shpesh delikate për t’u vënë re. Ndërroni rrethin tuaj edhe në mënyrën më të vogël. Bëni zakonet e këqija të zgjasin 20 sekonda më shumë.
6. Trajtojeni veten për të menduar ndryshe për zakonet tuaja të këqija
Image result for reminder
Edhe nëse urrejmë një zakon që po bëjmë, si pirja e duhanit ose thithja e thonjve tanë, ne tentojmë të vazhdojmë t’i bëjmë ato, sepse na japin një lloj kënaqësie ose shpërblimi psikologjik. Kapni veten duke menduar ndonjë mendim pozitiv ose ndjenjë në lidhje me zakonet tuaja të këqija dhe rimendoni ato për t’ju kujtuar aspektet negative. Me fjalë të tjera, në këtë rast është mirë të mendosh si një nxitës.
Shpërndaje me një mik!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *