Këshilla të rëndësishme për prindërit e fëmijëve te porsalindur

Prindërit e rinj, sado që të përpiqen të përgatiten, mund të jenë të shqetësuar për t’u kujdesur për një të porsalindur, veçanërisht nëse është fëmija i tyre i parë. Ju mund të lexoni të gjitha librat në botë, por kurrë nuk mund të përgatiteni me të vërtetë për atë që është sikur të keni gjithë jetën e një personi në duart tuaja!

1. Mos e nënvlerësoni rëndësinë e gjuhës së trupit.

E qara nuk është e vetmja mënyrë që fëmija juaj përpiqet të komunikojë me ju. Kushtojini vëmendje gjuhës së trupit të fëmijës tuaj. Shtrëngesa e dores mund të tregojnë se fëmija juaj është i theksuar ose i uritur. Goditja e përsëritur sugjeron se fëmija juaj mund të dëshirojë të luajë. Edhe diçka si tërheqja në veshët e tyre mund të sugjerojnë se po fillojnë të bëjnë.

2. Gudulisni fëmijën tuaj nëse keni nevojë ta zgjoni 

Image result for tickle your baby

Nëse keni nevojë të zgjoni fëmijën tuaj për çfarëdo arsye, nuk është kurrë një ide e mirë t’i shkundni ata. Edhe në lojë, tundja e tyre mund të shkaktojë gjakderdhje në tru, e cila është e rrezikshme dhe kërcënuese për jetën. Në vend të kësaj, gudulisni ata.

3. Mos i jepni fëmijës një biberon para dhënies së gjirit.

Foshnjat kanë një refleks instiktiv për të thithur, megjithatë, nëse planifikoni të ushqeni me gji fëmijën tuaj, është më mirë të prisni derisa fëmija juaj të ushqehet para se të futet nje biberon. Në përgjithësi, në këtë situatë, duhet pritur derisa të jenë 2 deri në 4 javë.

4. Dushi i parë i fëmijës suaj duhet të jetë një banjë me sfungjer (ose afër tij).

Është koha që te kuptoni se fëmija yt meriton trajtim të veçantë, si marrja e një dushi me sfungjer personal, por ekziston një arsye e veçantë për të kënaqur të porsalindurin në një mënyrë të tillë. Kordoni i kërthizës së një porsalinduri ka më shumë gjasa të bjerë nëse mbahen rregullisht të thata. Mos harroni, nëse ka një gjakderdhje të vogël kur kordoni del jashtë, është krejtësisht normale, ashtu si një copëz.

5. Lidhe tek barku për të ngushëlluar fëmijën tuaj.

6. Jini të vetëdijshëm për ndjeshmërinë e lëkurës së fëmijës tuaj.

Kini kujdes para se të aplikoni kremra. Bebet pa dyshim kanë lëkurë të thatë pas lindjes, por lëkura e tyre është gjithashtu shumë e ndjeshme dhe vendosja e locion ose e naftës në mënyrë kaq shpejt mund të shkaktojë reaksione alergjike. Nëse doni të merrni në zakonin e aplikimit të locionit ose vajit tek fëmija juaj, provoni të përdorni një vend në një pjesë të vogël të trupit të foshnjës për të parë nëse ka një reagim.

Çfarë mendoni për këshillat tona? A do ta vendosni ndonjë nga ato në përdorim të mirë? A keni ndonjë këshillë për të ndarë? Na tregoni!

Shpërndaje me një nënë të re!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *