3 arsye pse nuk duhet të përdorni telefonin para gjumit

Janë bërë shumë kërkime mbi efektet e përdorimit të telefonit celular natën, dhe kjo nuk duket e mirë. Koha qw e shpenzoni nw ekran në mbrëmje mund të rrezikojë shëndetin tuaj dhe ka lidhje me disa rreziqe serioze shëndetësore.

Ketu janë 3 arsyet  me serioze tw cilat ju duheni t’i merni parasysh:

  1. Mund të ju dëmtojë sytë.

Drita blu , ndryshe dritw e cila gjendet ne gjërat teknologjike që ne përdorim si, telefonat ,tableta, laptopë dhe ekrane të tjera LED  mund të dëmtojë vizionin tuaj.

Studimet tregojnë se ekspozimi i drejtpërdrejtë në dritën blu mund të dëmtojë retinën tuaj. Thuhet se dëmtimet retinale të shkaktuara nga drita blu mund të çojnë në degjenerim makular, një kusht që shkakton humbjen e vizionit qendror.

Nëse nuk mund ta vendosni telefonin gjatë natës, merrni parasysh funksionin Shift Night (iOS) ose aplikacionin Tëilight (Andriod). Të dy përshtaten ngjyrat e ekranit tuaj për të minimizuar emetimet e dritës blu për të mbrojtur sytë.

  1. Mund të prishë gjumin tuaj dhe dëmtojë shëndetin tuaj rëndë.Related image

Drita blu e prish prodhimin e melatoninës, një hormon që rregullon ciklin e gjumit të trupit. Jo vetëm  që kjo do të rezultojë në më shumë netë pa gjumë dhe lodhje, por gjithashtu mund të çojë në shumë probleme, shëndetësore duke përfshirë sëmundjet e zemrës, shtimin e peshës, depresionin dhe ankthin.

  1. Mund të rritë rrezikun e kancerit.Image result for WAsting time on phone at night

Melatonina është një hormon, i prodhuar nga gjëndra pineale midis vende të tjera, e cila rregullon zgjimin. Si një ilaç, përdoret për të trajtuar pagjumësinë; megjithatë, dëshmia e përfitimit është e paqartë.

Përveç rregullimit të ciklit tuaj të gjumit, melatonina është një antioksidant i fuqishëm që është thelbësor për aftësinë e trupit tuaj për të luftuar natyrshëm kundër kancerit. Kur nivelet tuaja të melatoninës shtypen, rreziku juaj për kancerin – dhe sëmundjet e tjera – rritet.

Nëse melatonina juaj është ndërprerë për një natë, kjo nuk do të përbënte një kërcënim serioz. Megjithatë, nëse jeni përdorues i telefonit kronik të natës, atëherë ju  rritni ndjeshëm rrezikun tuaj për dëmtimin qelizor, imunitetin e shëndoshë dhe sëmundjet.

Disa këshilla:

1.Mbyllni telefonin tuaj gjatë natës. Ju do të bini në gjumë më të shpejtë, të fle më mirë dhe të zgjoheni më freskuese pa bletët dhe vibracionet e vëmendshme gjatë gjithë natës.

2.Mbani telefonin tuaj të paktën 3 metra larg trupit tuaj. Sa më i madh distanca, aq më e dobët është efekti i rrezatimit elektromagnetik. Nëse e përdorni telefonin si një alarm, duke e vendosur atë më larg do të mbrojë shëndetin tuaj dhe do t’ju detyrojë të ngriheni për ta fikur atë në mëngjes. Për një kohë të gjatë, pushoni butonin!

3.Kontrolloni telefonin tuaj vetëm kur keni nevojë për të vërtetë. Mos mbyllni veten nga bota – dhe njerëzit – rreth jush. Nëse nuk keni nevojë të menjëhershme për të kontrolluar diçka, mbajeni telefonin në distancë dhe jini të pranishëm në mjedisin tuaj. Get humbur në bisedë aktuale. Bëni lidhje të drejtpërdrejta.

Shpërndaje me të tjerët!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *