Çfarë ndodh me trupin tonë kur ne teshtijmë?

A e dini se ndodhin shumë gjëra kur ne teshtijmë?

Teshtja është një nga mrekullitë e shumta të trupit të njeriut,  po ashtu është një ndër  eflekset tona mbrojtëse. Kur diçka e ngacmonn brendinë e hundës – si pluhuri ose poleni – fundi i vogël i nervave brenda hundës na dërgon një mesazh në trurin tonë.

Është një proces interesant – aq interesante sa që ka qenë tema e shumë hulumtimeve.

Mos e mbani teshtitjen

Përse teshtijmë?

Ndonjëherë ndjeni dëshirën për teshtitje kur jeni në një takim ose është pjesa e qetë e një shfaqje ose koncerti. Ju mund të bëni më të mirën tuaj për të shtypur refleksin në mënyrë që të mos e lëshoni me një shpërthim të fuqishëm.

Por është më mirë të ndërprisni kolegët dhe bashkëshortët tuaj se sa të rrezikojnë disa pasoja shëndetësore, thonë studiuesit.

Thonë se kapja e një teshtijeje  dhe mundimi qe ta ndaloni atë mund të jetë e rrezikshme dhe mund të rezultojë në diçka aq serioze sa një aneurizëm i trurit ,po ashtu mundë të ju qojë edhe deri në vdekje.

Jo të gjithë teshtitjet janë njësoj

Image result for sneeze

Ka dy lloje te teshjve thonë shkencetarët,Të qetë dhe me zë të lartë.

Çdo person është i detyruar të jetë i ndryshëm. “Disa njerëz kanë periudha të teshtitjes. Është një refleks neurologjik dhe varet nga personi. Disa njerëz mund të kenë 10 deri në 20 teshtite me radhë, zakonisht kjo varet nga niveli i acarimit në hundë.

Pse sytë tanë mbyllen të shtrënguar kur  ne teshtim ?

Image result for sneeze

Është thjesht një refleks, ashtu sikurse kur këmbët tona ngrihen kur është ftohtë. Nuk ka vërtetë një arsye pse kjo ndodh. Ka nga ata që mund të teshtin me sytë e tyre të hapur,por persona të tillë ka shumë rrallë .

Nëse jeni një nga ata të rrallët, ju lutemi na tregoni për përvojën tuaj në komentet e mëposhtme.

Shpërndaje me të tjerët.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *