16 fakte interesante që duhet t’i dini rreth diabetit

Për shumë njerëz që kanë diabet, sëmundja mund të jetë sfiduese për të luftuar një ditë pas marrjes së diagnozës. Jo vetëm që simptomat dhe metodat e trajtimit janë një luftë, por gjithashtu mund të jetë sfiduese për t’i shpjeguar faktet njerëzve të tjerë që nuk mund të jenë aq të informuar. Ka shumë keqkuptime rreth diabetit, gjë që mund ta vështirësojë shpjegimin dhe diskutimin.

1.Rreth një e treta e të gjithë njerëzve me diabet nuk e dinë se e kanë sëmundjen.

2.Diabeti i tipit 2 shpesh nuk ka ndonjë simptomë.

3.Vetëm rreth 5 përqind e të gjithë njerëzve me diabet kanë diabet të tipit të parë.

4.Nëse jeni në rrezik, diabeti i tipit 2 mund të parandalohet me humbje të moderuar të peshës (10-15 paundë) dhe 30 minuta aktivitet të moderuar fizik (si ecja e shpejtë) çdo ditë.

5.Një  vakt për një person me diabet nuk është shumë i ndryshëm nga ai që rekomandohet për njerëzit pa diabet.

6.Diabeti është shkaku kryesor i verbërisë në të rriturit rreth moshës 30 vjeçare.

7.Njerëzit me diabet kanë dy herë më shumë gjasa të zhvillojnë sëmundje të zemrës sesa dikush pa diabet.

8.Kontrolli i mirë i diabetit zvogëlon ndjeshëm rrezikun e zhvillimit të ndërlikimeve dhe parandalon përkeqësimin e komplikimeve.

9.Kirurgjia bariatric mund të zvogëlojë simptomat e diabetit në njerëz të shëndoshë.

10.Për diabet shpenzohen rreth 174 miliardë dollarë në vit, duke përfshirë 116 miliardë dollarë në shpenzimet e drejtpërdrejta mjekësore.

  1. Diabeti nuk shkaktohet nga ngrënia e sheqerit.
  2. Diabeti mundë të shkaktojë shumë emocione.
  3. Të gjitha llojet e diabetit mundë të kenë diçka të përbashkët. Normalisht, trupi juaj thyen sheqernat dhe karbohidratet që hani në një sheqer të veçantë të quajtur glukozë.
  4. Nivelet e larta të glukozës në gjak mund të dëmtojnë enët e vogla të gjakut në veshkat, zemrën, sytë dhe sistemin nervor.
  5. Diabeti i tipit 1 quhet gjithashtu diabet i varur nga insulina. Ajo përdoret për të quajtur diabeti i të miturve, sepse shpesh fillon në nga fëmijria.

Shpërnadje me dikë që mendon se do t’ia lehtësoje mendimet për këtë sëmundje!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *