Pse miku juaj më i mirë është ai që me të vërtetë kujdeset për ju

Nëse keni pasur ndonjëherë një shok të ngushtë që ju ka bërë  të ndiheni të keq për një situatë, ku mund të jeni dhe ju mendoni se mënyra se si po ju trajtojnë është e pandjeshme, atëherë ndoshta ata po e bëjnë atë me qëllim.

Sipas hulumtimit të botuar në Shoqatën për Shkencën Psikologjike, disa miq të ngushtë mund të vendosin me dashje ndjenja negative për shokët më të mirë të tyre, sepse besojnë se ato ndjenja negative do të jenë të dobishme për ta në një afat të gjatë.

Dhe arsyeja e vërtetë që ju bëjnë të ndiheni në këtë mënyrë është sepse ata kujdesen.

Belén López-Pére, shkencëtari kryesor që kreu hulumtimin, shpjegon se si njerëzit mund të bëhen mizorë në mënyrë që të jenë të mirë dhe që të bëjnë që dikush të ndihet më keq në një situatë të keqe vjen për  një qëllim të mirë.

Shkencëtarët kanë gjetur se miku juaj më i mirë është ai që aktualisht kujdeset për ju më së shumti

Image result for friends together

Hipoteza e tyre themelore ishte të inkurajonin pjesëmarrësit e hulumtimit të imagjinonin të ishin në situatën e dikujt tjetër dhe të parashikonin se si do të reagonin nëse do të ishin në këpucët e tyre. Studiuesit supozonin se pjesëmarrësit do të zgjedhin përvojën më negative për të mësuar dhe ndihmuar individët të mësojnë dhe të arrijnë qëllimet e tyre.

Image result for friends together

Në mënyrë që të testojnë hipotezën e tyre, ata i regjistruan 140 të rritur individualë për të marrë pjesë në një studim laboratorik i cili përfshinte bashkëlojë tar në   një lojë kompjuterike me një partner anonim (të njohur si “A”) dhe ata ishin “Lojtari B.” Megjithatë, ata nuk e dinin se “Lojtari A” nuk ekzistonte vërtet.

E drejta para fillimit të lojës, ata të gjithë morën një shënim nga “Lojtari A” duke thënë se ai shkoi në një ndarje dhe ishte zemërthyer. Pastaj, pjesëmarrësve iu kërkua të imagjinonin se si lojtari A ndiente dhe luante ndeshjen sikur lojtari A të ishte protagonist. Gjatë këtij studimi, disa prej pjesëmarrësve u kërkuan të tregonin simpati me atë se si ndihej “A-ja”, ndërsa pjesës tjetër të pjesëmarrësve u kërkua që të mbeteshin emocionalisht të shkëputur.

Pastaj, pjesëmarrësit u ndanë në dy skuadra të ndara. Gjysma prej tyre po luanin një lojë të parë të revoleve të quajtur Soldier of Fortune ku qëllimi i tyre ishte të shfarosnin sa më shumë armiq që mundnin.

Gjysma tjetër u kërkua të luante një lojë të parë të quajtur Escape Dead Island ku qëllimi i tyre ishte të iknin nga një dhomë e mbushur me zombie.

Pas përfundimit të lojës, pjesëmarrësit u ekspozuan disa muzikës dhe klipeve me përshkrime që kishin nivele të ndryshme të lëndës emocionale. Më pas, u pyetën se në çfarë niveli mes 1-7 ata dëshironin bashkëpunëtorët e tyre (A) që të dëgjonin dhe të lexonin përshkrimin e secilës prej tyre.

Rezultatet treguan se pjesëmarrësit të cilët simpatizuan me ndjenjat e Lojtarit A u përpoqën të gjeneronin emocione të forta në bashkë-lojtarin e tyre që ishin të kushtëzuar me gjithë qëllimin e lojës.

Për të qenë më specifike, pjesëmarrësit simpatizuan me emocionet e “A” dhe luajtën lojën e parë të revoleve të fokusuara në gjenerimin e më shumë zemërimit në “bashkë-lojtarin” e tyre përmes muzikës dhe videoklipeve që ata zgjodhën t’i ekspozonin.

Përveç kësaj, pjesëmarrësit që luanin ndeshjen e parë të zombies u përqendruan në krijimin e më shumë frikës në bashkëlojtarin e tyre duke zgjedhur muzikën më emocionale dhe klipet për t’i treguar ato.

Ky hulumtim arriti në përfundimin se njerëzit që kishin simpati me lojtarin A donin të gjenin emocione më të forta negative si një mënyrë për të shmangur ndjenjat e lëndimeve që mund të kishin për shkak të zemrës së tyre.

Related image

Përveç kësaj, emocionet më të forta gjatë lojës sugjeronin një shkallë më të lartë suksesi në fund të videove, që do të thotë se lojtari A ndjeu një ndjenjë të arritjes dhe kënaqësisë kur ata fituan.

Çfarë mendoni për këtë hulumtim? A keni edhe miq të cilët mund të jenë të thotë, por a keni interesin tuaj më të mirë në zemër? Ju lutemi na tregoni në komentet e mëposhtme.

Shpërndaje me mikun më të mirë!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *