7 fakte të çuditshme për vetminë

Vetmia nuk varet nga sa miq ose marrëdhënie keni. Vetmia varet tërësisht nga cilësia subjektive e marrëdhënieve tuaja.

1.
Më shumë se 60% e njerëzve të vetmuar janë të martuar. Kur çiftet e martuara nuk ndajnë ndjenjat, mendimet dhe përvojat e tyre më të thella me njëri-tjetrin, mund t’i lënë ata të ndihen të shkëputur dhe të vetëm.

2.

Vetmia është ngjitëse në rrjetet sociale. Vetmia ka një stigmë të qartë.
Një studim zbuloi se gjatë një periudhe gjashtë mujore, njerëzit e vetmuar u larguan nga rrjetet shoqërore dhe çuditërisht, kështu ishin edhe miqtë e tyre.

3.
Vetmia na bën të ndihemi më të ftohtë. Studimet gjetën se duke kujtuar një kohë në të cilën ndjeheshim të vetmuar,
pjesëmarrësit e vlerësonin temperaturën e dhomës si të dukshme më të ftohtë.

4.

Vetmia i bën trupat tanë të ndihen si nën sulm. Vetmia shkakton një reagim trupor të menjëhershëm dhe të ashpër.
Ajo rrit presionin e gjakut dhe kolesterolin, dhe aktivizon reagimet tona fizike dhe psikologjike të stresit.

5.
Vetmia kronike rrit ndjeshëm rrezikun tonë për sëmundje kardiovaskulare. Me kalimin e kohës,
njerëzit që janë kronikë të vetmuar kanë një incidencë shumë më të lartë të sëmundjeve kardiovaskulare,
sepse trupat e tyre janë nën stres të vazhdueshëm.

6.

Vetmia është aq e rrezikshme sa pirja e duhanit. Shkencëtarët kanë arritur në përfundimin se
duke pasur parasysh të gjitha mënyrat drastike në të cilat vetmia ndikon në trupin tonë,
paraqet një rrezik të madh për shëndetin tonë afatgjatë dhe jetëgjatësinë njësoj si pirja e cigareve.
Në të vërtetë, studimet kanë përfunduar se vetmia kronike rrit rrezikun e vdekjes së hershme me 14%.

7.
Natyrisht, vetmia paraqet një lëndim jashtëzakonisht të rëndësishëm psikologjik dhe jo një që duhet injoruar.
Prandaj, sigurohuni që të merrni hapa kur jeni i vetmuar dhe të edukoni njerëzit e vetmuar rreth jush për rreziqet e mbetjes së vetmuar.

Nëse gjete vlerë në këtë informacion, shpërndaje me të tjerët!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *