6 zakone të papritura që na dëmtojnë çdo ditë

1.Ne gjithmonë ulemi.

Në mbrëmje, ne shkojmë në shtëpi me makinë ose me transport publik dhe të marrim një vend në shtëpi ku ne pastaj të shikojnë TV apo komunkojmë online me miqtë tanë.

Pa lëvizur, niveli i endorfineve dhe hormoneve të tjerë përgjegjës për lumturinë zvogëlohet. Ecja çdo ditë 30 minuta ose 2 stërvitje në javë do t’ju bëjë më energjik dhe të kënaqur, pavarësisht se çfarë ndodh në jetën tuaj.

2.Ne shpenzojmë gjithë ditën në ambiente të mbyllura.

Image result for working alot

Ne të gjithë e dimë se “duke punuar në shtëpi” nuk do të kontribuojë domosdoshmërisht në lumturi. Por rezulton se vende si kinema, restorante, dhe vende të tjera që ne dëshirojmë të vizitojnë, nuk na lejojnë gjithmonë të gëzojmë jetën tonë.

Por nëse kaloni pak kohë jashtë në një vend të panjohur, do të bëheni më të lumtur dhe vetëvlerësimi juaj do të përmirësohet. Psikologët e quajnë këtë metodë “terapi aventurash”. Dhe vlen të përmendet se nuk ka rëndësi nëse jeni duke shkuar në një vend tjetër ose në një fshat fqinj ku nuk keni qenë asnjëherë, do të bëheni më të lumtur.

3, Ne nuk i kushtojmë vëmendje gjërave që ndodhin rreth nesh.

Është me të vërtetë e rëndësishme që jo vetëm t’i kushtojmë vëmendje asaj që bëjmë, por edhe mënyrën se si e bëjmë këtë. Për shembull, le të imagjinojmë 2 vajza. Njëra  prej tyre është e zemëruar sepse ajo ka për të pastruar shtëpinë e saj: ajo donte të ishte në një datë në një restorant të bukur, por askush nuk e ftoi atë. Një vajzë tjetër po pastronte enët dhe ajo është e lumtur që ajo ka kohë për veten që të pastroj shtëpinë.

Në rastin e parë, vajza do të ndjehet e lodhur dhe në rastin e dytë, vajza do të ndihet më e relaksuar.

4.Ne vetëm konsumojmë.

Për ta bërë jetën tonë kuptimplote, ne duhet jo vetëm të marrim, por edhe të japim. Veprat e mirësisë na bëjnë të kënaqur dhe ndjehemi të rëndësishëm.

Ja një lajm i mirë: edhe veprimet më të vogla mund të na mbushin me gëzim. Blerja e dikujt për një dhuratë, shkrimi i një shënimi, apo edhe piktura e një muri janë të gjitha gjërat që na bëjnë të besojmë se kemi një qëllim në këtë jetë dhe se dikush na ka nevojë.

5. Ne izolojmë veten nga të tjerët.

Edhe në epokën e individualitetit, secili person ende duhet t’i përkasë një grupi. Dhe jo vetëm për miqtë dhe anëtarët e familjes sonë më të afërt. Për të qenë vërtet i lumtur, ne duhet të ndjehemi të lidhur me njerëzit e tjerë.

Sipas studimeve të ndryshme, kjo cilësi na ndihmon të mposhtim sëmundjet, zvogëlon nivelet e stresit dhe na bën të ndihemi më të sigurt. Dhe nuk ka rëndësi se çfarë grupi ju i përkisni: mund të jetë një klub futbolli, një klub i lojës, çfarëdo. Ju vetëm duhet të ndiheni sikur i përkisni diçkaje.

Lumturia nuk është diçka për të cilën duhet të synoni. Ajo përbëhet nga gjëra të vogla, kështu që ne mund ta krijojmë atë në çdo moment. A keni ndonjë zakon që ju ndalon të jeni të lumtur?

Shpërndaje me të tjerët!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *