7 ndryshime të papritura që ndodhin në trupin e gruas pas lindjes

Zëri juaj ndryshon.

Image result for voice

Zëri i një gruaje që lind një fëmijë ndryshon – bëhet më i ulët dhe më monoton. Një vit pas lindjes, zëri i një gruaje kthehet në frekuencën fillestare.

Studiuesit sugjerojnë se këto ndryshime janë shkaktuar nga ndryshimet hormonale. Kjo për shkak se niveli i hormoneve seksuale zvogëlohet në mënyrë drastike pas lindjes dhe kjo mund të ndikojë në litarët vokal. Sipas shkencëtarëve, lartësia maksimale e zërit të një gruaje që lind lindur bie në 44 Hz ose 2.2 semitone. Kjo është e barabartë me rreth 2 note piano.

Megjithatë, ky ndryshim ka një shpjegim tjetër. Ekspertët besojnë se njerëzit me një zë të ulët, si rregull, konsiderohen më kompetent dhe të pjekur. Kjo është arsyeja pse gratë mund ta ndërrojnë nënkuptimin e tyre në mënyrë që të përshtaten me rolin e tyre të ri të nënës.

 

Ankthi do të ju rritet.

Nënave të reja shpesh u thuhet se duhet të qëndrojnë të qetë dhe paqësor, megjithatë, e vërteta është se është e pamundur. Zakonisht, një grua që lindi një fëmijë bëhet i frikësuar dhe i shqetësuar për çdo gjë sikur fëmija është duke qarë, nëse foshnja nuk qan, nëse foshnja është duke fjetur shumë, nëse foshnja nuk po fle, etj. Por kjo është normale.   Oksitocin fillon të sekretojë intensivisht menjëherë pas lindjes.

Ndihmon mitrën që ishte shtrirë gjatë shtatzënisë dhe tkurret poshtë dhe gjithashtu kalon në instinktin e nënës. Një hormon tjetër i quajtur progesterone është përgjegjës për relaksimin e sistemit nervor dhe mund të ndihmojë në këtë situatë, por është në nivelin më të ulët menjëherë pas lindjes së fëmijës. Prandaj, nënat e reja do të duhet të përshtaten me faktin se ata do të ndihen sikur po çmenden për shkak të ankthit të tyre menjëherë pas lindjes së fëmijës së tyre.

Ka një avantazh për këtë: oksitocina quhet edhe hormoni i dashurisë dhe i lejon një gruaje ta ndiejë këtë ndjeshmëri të pabesueshme ndaj të porsalindurit. Kjo ndjenjë ia vlen të gjitha ankthet që vijnë me të.

Truri punon më mirë.

Shkencëtarët kanë gjetur se gratë bëhen më të mençura pas lindjes. Truri bëhet më i madh në mënyrë që të plotësojë nevojat e jo vetëm pronarit të saj, por edhe nevojave të foshnjës. Kjo është arsyeja pse nënat e reja mund të jenë punëtorë më të mirë se kolegët e tyre që nuk kanë fëmijë.

Trupi bëhet gati për një shtatzëni të re.
Image result for after pregnancy

Sistemi imunitar i një gruaje zvogëlohet në mënyrë drastike gjatë shtatzënisë, është e nevojshme për të parandaluar trupin nga refuzimi i qelizave të huaja të fetusit dhe të gabimeve të gabuara. Është qeliza T rregulluese që janë përgjegjëse për jetën e fetusit në mitër duke u siguruar që sistemi imun i nënës nuk e hedh poshtë atë. Shkencëtarët kanë zbuluar se këto qeliza mbeten në trupin e nënës edhe për 4 deri në 5 vjet pas lindjes dhe janë gati të mobilizojnë trupin sa më shpejtë që të jetë e mundur në rast se zhvillohet një shtatzëni e re.

Kjo është arsyeja pse gratë shpesh rrëfejnë se ishte shumë më e lehtë për ta të mbanin fëmijën e dytë ,të gjithë sepse sistemi i tyre imunitar ishte plotësisht i gatshëm për të, ndërkohë që duhej të bënte një përpjekje të madhe dhe të punonte më shumë gjatë shtatzënisë së parë.

Një lidhje me foshnjën ai formohet në nivel fizik.

Lidhja fizike që një foshnje ka me nënën e saj nuk ndalet pas lindjes. Shkencëtarët nga Universiteti i Alberta në Kanada zbuluan se qelizat e foshnjave mund të qëndrojnë dhe të funksionojnë në trupin e gruas. Ata analizuan trurin e grave që lanë djem dhe zbuluan qelizat mashkullore në 63% të rasteve.

Hulumtuesit erdhën në përfundimin se qelizat e fëmijës mund të depërtojnë përmes pengesës placentare në trupin e nënës dhe të vazhdojnë të funksionojnë atje. Nga rruga, qelizat mashkullore në trurin e një gruaje mund të ulin rrezikun e sëmundjes Alzheimer.

Trupi merr përtërirë.

Image result for after pregnancy

Kjo është e gjitha për shkak të gjakut të fetusit , ajo fillon proceset e rigjenerimit në trupin e nënës. Qelizat embrionale ndihmojnë një grua shtatzënë për të shëruar plagët dhe madje mund të parandalojë dhe të shërojë sëmundjet serioze. Për shembull, një biopsi e mëlçisë e një gruaje shtatzënë me hepatit C që ndaloi trajtimin tregoi përmirësim. Shkencëtarët zbuluan se burimi i qelizave të mëlçisë ishin qelizat e fetusit.

Përveç kësaj, shtatzënia mund të zgjatë jetën, por kryesisht në rastet kur shtatzënia ndodh më vonë në jetë. Shkencëtarët zbuluan se gratë që kishin fëmijë në një moshë më të vjetër jetonin më gjatë se të tjerët. Në të njëjtën kohë, mosha e shtatzënisë së parë dhe pjellorisë nuk ishin të lidhura me jetëgjatësinë e femrave. Të njëjtat rezultate kanë ndodhur ndërsa eksplorojnë komunitetin Amish në Pensilvani.

Rreziku i kancerit zvogëlohet.

Mekanizmi që mbron gratë nga disa lloje të kancerit , pas lindjes në trupin e një gruaje. Për shembull, gratë që lindin foshnjat e tyre në një moshë më të vogël, kanë një rrezik më të ulët të marrjes së kancerit të vezoreve dhe të endometriumit. Rreziku zvogëlohet me çdo shtatzëni të plotë. Vajzat që u bënë nëna para 25 vjeç dhe ushqehen me foshnjat e tyre, janë më pak të ndjeshëm ndaj kancerit të gjirit.

Çfarë ndryshimesh të tjera trupore gjatë shtatëzënësisë ju keni vënë re? Ju lutemi na tregoni rreth tyre në komente!

Shpërndaje!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *