Disa fakte interesante rreth antarktikës

Antarktika është shkretëtira më e madhe në botë.

Antarktika është kontinenti më i ftohtë, më i lartë dhe më i thatë në Tokë.

Image result for antarctica

Vendi më i ftohtë në Tokë është një kreshtë e lartë në Antarktidë ku temperaturat mund të ulen nën -133 ° (-93.2 ° C).

Temperatura më e lartë e regjistruar ndonjëherë në Antarktidë është 58.2 ° F (14.5 ° C).

Disa pjesë të Antarktidës nuk kanë pasur shi apo borë për 2 milion vitet e fundit.

Related image

Antarktika është rreth 1.3 herë më e madhe se Evropa.

Shkrirja e akullit në Antarktidë ka shkaktuar një zhvendosje të vogël në gravitet në rajon.

Antarktika është kontinenti i vetëm pa një zonë kohore.

Akulli i Antarktidës ka ekzistuar për të paktën 40 milionë vjet.

Image result for antarctica

Ka një traktat të nënshkruar nga 38 vende që ndalon aktivitetet ushtarake, minierat minerare, shpërthimet bërthamore dhe hedhjen e mbeturinave bërthamore në Antarktidë.

Ka 300 liqene nën Antarktidë që mbahen nga ngrirja nga ngrohtësia e bërthamës së Tokës.

Qentë Husky janë ndaluar nga Antarktida që nga viti 1994.

Vullkani më aktiv jugor në Tokë është në Antarktidë. Ajo  është shumë pranë Qendrës së Studimeve të SHBA.

Ka të paktën shtatë kisha të krishtera në Antarktidë.

Antarktida dikur ishte aq e ngrohtë sa Kalifornia e sotme.

Ka të paktën shtatë kisha të krishtera në Antarktidë.

Milingonat kanë kolonizuar pothuajse çdo tokë në tokë, përveç Antarktidës dhe disa ishuj të largët ose të papërshtatshëm.

Pjesa më e madhe e Antarktidës mbulohet me akull: më pak se 1% është përgjithmonë pa akull.

Australia pretendon të ketë territorin më të madh në Antarktidë: 5.8 milionë km katrorë (2.2 milion sq mi).

Ajsbergu më i madh i matur ndonjëherë është më i madh sa Xhamajka: 11,000 km katror (4,200 sq mi). Ai u nda nga Antarktida në vitin 2000.

Shpërndaje me të tjerët!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *