Shenjat se nuk jeni të suksesshëm në vendosjen e kufijve tuaj

Nuk mund të thuash jo.
Bëni punët tuaja prioritet. Nëse dikush përpiqet të ju thotë se jeni një person egoist dhe mosmirënjohës, ka shumë gjasë që emocionet tuaja të manipulohen. Pyeteni veten nëse ky person po përfiton dicka me konstatimet e tij.

Ju po kërkoni miratimin.

Ju nuk ndjeheni të sigurt dhe vazhdimisht përpiqeni të merrni miratimin nga njerëzit, opinioni i të cilit është i rëndësishëm për ju. Ju bëni diçka për të qenë i lavdëruar ose  për tu përshëndetur nga shefi juaj, kolegët, miqtë dhe të afërmit. Nëse merrni miratimin, mendoni se keni bërë diçka “të mirë”. Nëse nuk keni marrë reagimet e dëshiruara, ju ndiheni sikur keni bërë diçka të parëndësishme ose  gjëra “të këqija”.

Çfarë duhet të bëni: Ju duhet të vendosni se jeni mirë dhe se nuk keni nevojë ta provoni. Në vend që të kërkoni miratimin, përpiquni të arrini qëllimet tuaja. Zhvilloni dhe përparoni në profesionin tuaj, kujdesuni për shëndetin, dhe dashurinë tuaj. Besimi do të bëhet shoqëruesi juaj besnik dhe nevoja juaj për miratim do të zhduket.

Ju nuk I merrni merni gjërat më me qetësi

Ju nuk debatoni, ankoheni, nuk luftoni, apo ngriheni për të drejtat tuaja. Është më e lehtë të pranosh, të jesh i durueshëm dhe i qetë dhe të jesh një djalë i mirë që të mos provokosh një konflikt. Sidoqoftë, është një iluzion: nëse nuk e pohoni mendimin tuaj, askush nuk do ta dijë që e keni një.

Çfarë duhet të bëni: Le të ketë një mendim. Ju nuk duhet të kërkoni ndihmë nga ata që  kanë zë më të fortë dhe më të sigurt se ju. Kur e shprehni hapur opinionin tuaj, ju tregoni individualitetin tuaj. Respekti i merituar është më i rëndësishëm se një buzëqeshje.

Ju fajësoni veten për emocionet e njerëzve të tjerë.

Ju shpesh kërkoni falje nëse nuk mund ta përmbushni kërkesën e dikujt ose nuk mendoni për mendimet, shpresat ose ndjenjat e dikujt. Zemërimi, ofendimi, trishtimi, pakënaqësia , çdo emocion negativ i njerëzve të tjerë ju frikëson dhe ju bën të ndjeheni fajtor.

Çfarë duhet të bëni: Vendosni gurin që po përpiqeni të mbani ,përgjegjësinë për ndjenjat, problemet dhe pritjet e dikujt tjetër. Kur ndiheni të mbytur nga fajësia, mendoni për këtë: çfarë bëri ai person për të zgjidhur problemin e tyre? Pse ata kanë kohë për të qarë dhe vuajtur nëse problemi nuk është zgjidhur akoma?

Ju nuk vendosni kufij.

Ju jeni gjithmonë të gatshëm të bëni gjithçka për të gjithë. Nëse dikush ka një problem urgjent, do të heqësh dorë nga të gjitha detyrat e tua, do të shkosh në gjysmë të rrugës nëpër qytet dhe do të zgjidhësh problemet e tyre falas. Ju gjithmonë mund ta zhvendosni biznesin tuaj, por nuk mund të refuzoni të ndihmoni dikë tjetër.

Çfarë duhet të bëni: Mendoni se cila është norma juaj dhe ua tregoni atyre që janë përreth jush. A jeni duke shkuar për një fundjavë? Tregoni atyre se mund të punoni në projekt deri të premten. Ju nuk duhet të bëni justifikime. Ju duhet të jeni prioriteti juaj njëherë e përgjithmonë.

Ju bëni gjëra që nuk ju pëlqejn.

Ju jeni të mbërthyer në kërkesat e dikujt tjetër , prindërit tuaj, të afërmit, miqtë, të njohurit. Ju rrallë e refuzoni një kërkesë, kështu që koha juaj është e ndarë në shumë pjesë të vogla, dhe asnjëri prej tyre nuk është juaji.

Çfarë duhet të bëni: Ndani hapësirën tuaj personale në kohë për pushim, punë, punët e shtëpisë, ecje, lumturi ose udhëtime. Zgjidhni një ditë kur bëni vetëm atë që dëshironi. Caktoni prioritetet tuaja dhe mendoni mirë çdo herë para se të filloni punën e dikujt tjetër.

A jeni i suksesshëm në vendosjen e kufijve tuaj? Si reagojnë njerëzit e tjerë për këtë?Na tregoni për kufijt e juaja dhe eksperiencat po ashtu me ne së bashku në koment më poshtë?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *