Si janë të lidhura metabolizmi me kaloritë ?

Kur njerëzit flasin për të  hequr kilogram, ata shpesh flasin për metabolizmin dhe peshën. Ju djegni kalori ndryshe nga personi i ulur pranë jush, dhe metabolizmi është thelbësor për arsyen pse.

Ne “Ndryshe” kemi mbledhur disa informacione shumë  të  rëndësishme  për ju.

Si shtojmë  peshë? Si e humbim peshën?

Bilanci i energjisë është një proces i ndërlikuar që përbëhet nga shumë faktorë. Nëse fitojmë, humbim apo ruajmë peshën trupore, varet shumë nga tre gjëra:

numri i kalorive që kemi nevojë për të mbajtur peshën (metabolizmi ynë)

numri i kalorive që djegim përmes aktivitetit

numri i kalorive që konsumojmë

Si lidhen metabolizmi dhe pesha?

Metabolizmi përshkruan proceset fizike dhe kimike që ndodhin natyrshëm në trupin tonë për të mbështetur peshën. Ky proces gjithashtu siguron energjinë që na nevojitet për riparimin e indeve, tretjen, frymëmarrjen, të menduarit, qeshjen, aktivitetin etj. Gjatë këtij procesi, disa nga lëndët ushqyese që konsumojmë kthehen dhe lëvizin rreth trupit tonë   për të siguruar energji dhe disa janë të kombinuara për të ndihmuar në ndërtimin e qelizave të reja.

Metabolizmi përgjithësisht matet në kalori. Ka disa kërkesa mesatare kalori të bazuara në peshën e trupit të një personi dhe nivelin e aktivitetit, por metabolizmi i çdo personi është i ndryshëm. Në mënyrë që të menaxhoni peshën e trupit dhe të keni mjaft energji për stërvitje, është e dobishme të kuptoni kërkesat unike  të  kalorive të përditshme. Këto kërkesa të ndryshme mund të ndahen në:

Nëse nuk uleni vetëm në shtrat gjithë ditën, ju do të djegni kalori shtesë nëpërmjet lëvizjes, aktivitetit dhe stërvitjes. Për shumë prej nesh, kjo përbën rreth 30% të shpenzimeve totale të përditshme të kalorive.

Çfarë përcakton norma metabolike e qetësimit?

Metabolizmi dhe nevojat e përditshme kalorike përgjithësisht përcaktohen nga:

Gjenetikët – Disa njerëz natyrisht kanë një metabolizëm më të lartë.

Mosha – Pas moshës 40, metabolizmi tenton të bjerë rreth 5% çdo dekadë.

Gjinia – Burrat priren të djegin më shumë kalori sesa gratë.

Lartësia – Njerëzit e gjatë tentojnë të kenë një metabolizëm më të lartë sesa individët më të shkurtër.

Trupi Përbërja – Ata me më shumë muskuj ose më shumë peshë trupore kanë tendencë të kenë një metabolizëm më të lartë se njerëzit e hollë.

Shpërndaje me dikë  që  ka nevojë  për këtë  informacion.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *