Pse nuk duhet të dëshirosh që gjithmonë të jesh i lumtur

Ju nuk mund të keni të gjitha

Një pjesë e problemit është se lumturia nuk është vetëm një gjë.

Ne të gjithë  përjetojmë lloje të ndryshme të lumturisë, por këto nuk janë domosdoshmërisht plotësuese. Disa lloje lumturish mund të jenë edhe konflikte me njëri-tjetrin.

Një  jetë e kënaqshme e ndërtuar mbi një karrierë të suksesshme dhe një martesë e mirë është diçka që shpaloset për një periudhë të gjatë kohore. Duhet shumë punë, dhe shpesh kërkon të shmanget me kënaqësi të  ndryshme, si pikniki ose në udhëtime të çastit.

Për shembull, merrni parasysh shembujt e mëposhtëm.

Ne të gjithë kemi filluar një fjali me shprehjen “Nuk do të jetë  ndonjë gjë e madhe kur”- të, (Shkoj në kolegj, bie në dashuri, kem fëmijë, etj). Në mënyrë të ngjashme, shpesh dëgjojmë njerëz të moshuar që fillojnë fjalitë me këtë frazë “A nuk ishte ndonjë gjë e madhe kur” ?.

Mendoni se sa rrallë dëgjoni dikë të thotë: “A nuk është  kjo e madhe tani?”

 

Ka prova për pse truri ynë vepronë në këtë mënyrë, shumica prej nesh posedojnë diçka që quhet paragjykim optimist, që është tendenca për të menduar se e ardhmja jonë do të jetë më e mirë se e tashmja jonë.

 

 

E megjithatë, ne besojmë.

 

Psikologët njohës gjithashtu kanë identifikuar diçka që quhet Parimi Pollyanna. Kjo do të thotë që ne procesojmë, lexojmë dhe kujtojmë informacion të këndshëm nga e kaluara më shumë se informacione të pakëndshme. (Një përjashtim nga kjo ndodh tek individët në depresion që shpesh fiksohen në dështimet dhe zhgënjimet e kaluara.)

 

Për shumicën prej nesh, megjithatë, arsyeja që ditët e mira të vjetra duken kaq të mira është se ne përqendrohemi në gjërat e këndshme dhe përpiqemi të harrojmë pakëndshmërinë e përditshme.

 

Shpërndaje me dikë  që ka nevojë të kuptojë se nuk duhet të jenë gjithmonë  të lumtur.Dhe ndani me mendimet e juaja me ne në komente më poshtë.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *