Përfitimet e kafesë për adoleshentët

 

 

Kafeina dhe gjumi I pasdites

Nëse ecni nëpër një kafene të shkollës së mesme në mëngjes do të shihni të paktën disa nxënës që pijnë kafe. Shumica e adoleshentëve konsumojnë kafeinë përmes një sërë mjetesh, por Akademia Amerikane e Pediatrisë raporton se pirja e kafesë në mesin e adoleshentëve është rritur gjatë dy dekadave të fundit. Megjithëse kafja dhe kafeina  nuk kanë në thelb asnjë vlerë ushqyese, pirja e kafesë mund të jetë e dobishme për disa adoleshencë.

 

 

Ndihma nga lodhja

Megjithëse është e vështirë të konsiderohet kafja një substancë e dobishme për adoleshentët, cilësia e tij si nxitës mund të ketë një ndikim pozitiv tek ata që janë lodhur nga balancimi i punësimit në shkolla dhe me orar të shkurtuar. Pirja e kafesë mund të sigurojë lehtësim të shpejtë nga përgjumja, e cila mund të jetë e përshtatshme për adoleshentët të cilët mund të jenë të lodhur pas një nate të vonë të studimit për një provim ose një orar të zënë që përfshin punën me kohë të pjesshme në fundjavë.

 

 

Mund të jetë I shëndetshëm për kujtesen tuaj

Shumë adoleshent shpesh kalojnë një pjesë të konsiderueshme të javës duke studiuar për teste, prezantime dhe provime. Pirja e një filxhan të vetëm të kafesë të fortë, sipas një studimi të vitit 2014, mund të përmirësojë kujtesën tuaj. Nëse një student lufton me memorizimin e informacionit për punën në shkollë, pirja e moderuar e kafesë mund të ndihmojë në ruajtjen e memories së saj të mprehtë deri në 24 orë ose më tej.

 

Mos i injoroni efektet anësore

Megjithëse kafja për adoleshentët mund të ketë disa përfitime të moderuara, adoleshentët duhet të kuptojnë efektet anësore të kafeinës përpara se të marrin vendimin për të filluar të pinë kafe. Kafeina mund të çojë në vështirësi në gjumë dhe ankth, dhe qumështi dhe sheqeri i shtuar në kafe, me kalimin e kohës, mund të rezultojnë në shtim në peshë. Është gjithashtu e mundur të zhvillohet një varësi nga kafeina, e cila mund të çojë në simptoma të tërheqjes, siç janë dhimbjet e kokës dhe një humor nervoz. Përveç kësaj, adoleshentët të cilët nuk gjejnë shijen e fortë të apelit të kafesë mund të tundohen për të shtuar sasi të mëdha të sheqerit në kupat e tyre.

                                                               

Shpërndaje me një adoleshent që konsumon shumë kafe.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *