Disa fakte interesante rreth maceve

Macet mund të bëjnë mbi 100 tinguj të ndryshëm vokal.

Në krahasim, qentë janë vetëm në gjendje të bëjnë  vetëm 10 vokale  zërash. Është e vështirë për të gjetur një person i cili kurrë nuk ka dëgjuar një mace dduke gërrhitur , thirrjet në gjendje të vështirë, dhe ato kërcitjet e vogla  kur ata duan diçka. Ata gjithashtu kanë një lloj tingulli kërcitës që ata prodhojnë kur shohin pre në distancë dhe një ulërim që përdorin në çdo rast,

Ato janë në gjendje të njohin zërin e pronarëve të tyre.

Macet mund të bëjnë dallimin mes zërave të të huajve dhe zërit të pronarit të tyre. Megjithatë, në 9.000 vitet e evolucionit të tyre, ata gjithmonë kanë qenë shpirtra të lirë dhe nuk zgjedhin t’i binden zotërinjve të tyre, ndryshe nga qentë.

Edhe pse shumë kultura e konsiderojnë macen e zezë si simbol i fatit të keq, ato janë shumë më të dashur se të tjerët.

Në Midlands të Anglisë, macet e zeza konsiderohen si një dhuratë e mrekullueshme e dasmës. Në Francë, besohet se të kesh një mace të asaj ngjyre sjell fat të mirë. Në Japoni dhe vende të tjera aziatike, të paturit e një mace të zezë, ju bën zotërin e pasurisë suaj.

 

Ka aktualisht 44 raca të maceve të regjistruara në botë.

3 racat më të njohura janë macet persiane dhe siamezët.

Macja e parë dhe e vetmja që shkoi në hapësirë ​​quhej Félicette (ose “Astrocat”), dhe ishte nga Franca.

Ajo u ngrit në vitin 1963 dhe arriti deri në hapësirën e jashtme. Felicette kishte elektroda të vendosura në trurin e saj që dërgonin sinjale në Tokë. Për fat të mirë, macja u kthye në mënyrë të sigurtë nga udhëtimi.

Ato kanë dëgjim më të ndjeshëm se njerëzit dhe qentë.

Njerëzit mund të dëgjojnë nga një rreze prej 20 Hz deri në 20 kHz, dhe qentë janë në gjendje të kapin deri në 40 Hz, ndërsa macet dëgjojnë frekuenca deri në 64 kHz.

Shpejtësi të madhe

Përveç dëgjimit të tyre super, macet mund të arrijnë 50 km në orë me super-shpejtësi. Krahasoni atë me njeriun më të shpejtë në botë, Usain Bolt 45 km në orë!

Gërhitja është një nga gjërat më themelore që macet bëjnë.

Megjithatë, shkencëtarët ende nuk janë të sigurt se si funksionon kjo. Shumica e veterinerëve besojnë se ka të bëjë me një dridhje të fortë të litarëve vokal. Një muskul në laring hapet dhe bllokon kalimin e ajrit në një normë prej 25 herë në sekondë.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *