7 ushqime qe ju qojnë deri tek dëmtimi i arterieve

  1. Mish i kuq

Mishi i kuq, nuk është gjëja më e mirë për zemrën tuaj. Një studim pohonë se njerëzit që konsumojnë mish të kuq në baza ditore kanë nivele të larta të Noksidit Trimethilamine, një kimik i lidhur me sëmundjen e zemrës.

  1. Perimet dhe supat e konservuara

Perimet dhe supa të konservuara duket si një mënyrë e përshtatshme për të shtuar më shumë kripra  në dietën tuaj, por shpesh përmbajnë kripë shumë të shtuar, veçanërisht nëse vijnë me salcë ose supë. Shumë kripë rrit presionin e gjakut, që ul sasinë e oksigjenit që shkon në zemër, gjë që mund të çojë në një atak në zemër. Këto mallra të konservuar mund të jenë të dëmshme.

 

  1. Ushqimi i ngrirë

 

Ushqimet e ngrira janë të përshtatshme, të lira dhe shpesh të ulëta në kalori. Megjithatë, shumë ushqime të ngrira kanë nivele të larta natriumi, të përdorura shpesh për shijen e ushqimit, si dhe një ruajtës. Njerëzit duhet të hanë rreth 2.000 miligramë natriumi në ditë, por shumë ushqime të ngrira mund të jenë të dëmshme po ashtu.

 

  1. Mish I shëndetshëm

Mishi i konservuar, i cili është ruajtur ose i aromatizuar me kripë të shtuar, si bologna ose sallam, në përgjithësi ka shumë yndyra të ngopura dhe mund të rrisë nivelet e kolesterolit, të cilat, më tepër, mund të shkaktojnë që enët e gjakut të zhvillojnë depozita yndyrore dhe të rrisin rrezikun për sëmundjet e zemrës. Edhe pse opsionet me yndyrë të ulët ekzistojnë, mishrat e shëruara në përgjithësi nuk janë të shëndetshme për shkak të nivelit të lartë të kripës.

 

  1. Kremërat e kafesë

Kremrat e kafesë shpesh përmbajnë vajra pjesërisht të hidrogjenizuara,  po ashtu  burimi  i përbashkët i yndyrnave trans  mund të rrisin nivelet e kolesterolit. Në përgjithësi, nëse nuk e pëlqen kafen e zezë, qumështi është një opsion më i shëndetshëm. Shtimi i qumështit në bazë të bimëve zakonisht është një alternativë e mirë për kremin e kafesë.

  1. Akullore

Akulloret shpesh përmban nivele të larta të kolesterolit. Gjysma e një filxhan akullore me vanilje përmban mbi 4 gram yndyrna të ngopura. Kjo është më shumë se një e katërta e asaj që të rriturit duhet të kenë në një ditë

  1. Makarona dhe djathë

Makaronat  me djath janë të ngarkuar me yndyrna dhe kripë të ngopur, si dhe me kalori, të cilat mund të dëmtojnë zemrën tuaj. Kundraj kësaj , provoni të bëni zëvendësime kur gatuani këtë lloj ushqimi,  mund të përdorni ,si qumësht pa yndyrë ose djathra me yndyrë të ulët.

Cilat nga këto ushqime zakonisht I shijoni? A njihni ndonjë zëvendësues që mund ta mbani zemrën të shëndetshme? Le të dimë në komente!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *