8 ushqime që mund të kenë një efekt të çuditshëm në psikologjinë tuaj

Është duke u bërë gjithnjë e më shumë e modës për të ngrënë ushqime të shëndetshme. Kur shikojmë në raftet në dyqane ushqimore dhe studiojmë përbërësit e çdo sendi që hamë, është e lehtë të shohësh cilat ushqime janë më të dobishme për trupin tonë dhe cilat janë më të dëmshme. Por studimet shkencore kanë provuar se është e vështirë të thuhet se çfarë është vërtet e dobishme për shëndetin tonë dhe çfarë nuk është që shumë ushqime në të vërtetë përmbajnë shumë kimikate të ndryshme, të cilat as nuk dinin se ekzistonin.

 

Në “Ndryshe”,  kemi hulumtuar këtë temë dhe gjetëm disa ushqime që mund të kenë efekte negative dhe pozitive në psikologjinë tonë.

 

1.

Orizi i mbuluar përmban karbohidrate të shpejta që e bëjnë molekulat e glukozës të hyjnë shpejt në gjak. Niveli juaj i sheqerit mund të ndryshojë në mënyrë dramatike që mund të ketë një efekt negativ në shëndetin e trurit dhe në sistemin nervor.

 

2.

Kokoshka përmban proteina, ari, fosfor, hekur, silikon dhe magnez që lejojnë që sistemi nervor të funksionojë siç duhet. Dhe vitamina B që përmban kokoshka gjithashtu ndihmon në luftën kundër depresionit dhe stresit.

 

3.

Tuna përmban shumë zhiva. Dhe shumë zhiva në trup mund të çojnë në probleme të memories. Ajo gjithashtu përmban bifenil të poliklorinuar që është një kimikat sintetik që ndikon hormonet dhe prish funksionin e sistemit nervor.

 

4.

Çokollata e errët përmban flavonoide të cilat janë përgjegjëse për aktivizimin e qelizave të trurit. Ky ushqim i bën enët më të mëdha, stimulon funksionin e trurit dhe e furnizon atë me oksigjen.

 

5.

Djathë i ngurtë përmban tyramin i cili prodhohet kur proteina prishet. Tyramina mund të rrisë ndjeshëm presionin e gjakut dhe të provokojë migrenën.

 

6.

Patatet e pjekura janë të pasura me kalium që dërgon oksigjen në tru. Ai gjithashtu përmban glukozë, vitaminë B dhe aminoacide të cilat të gjitha rrisin furnizimin me gjak në tru për të siguruar që të marrë të gjithë energjinë e nevojshme për të funksionuar.

 

7.

Fasulet përmbajnë acid tanik. Nëse trupi juaj ka shumë nga ajo, ajo do të ketë probleme me thyerjen e mineraleve, siç është hekuri. Kjo mund të çojë në probleme me furnizimin me gjak në tru dhe zhvillimin e anemisë.

 

8.

Kanellë e bën trurin më aktiv sepse përmban këto përbërës jashtëzakonisht të rëndësishëm: alkooli cinnamil dhe kanellaldehide. Era e kanellës na ndihmon për të zgjidhur detyrat që kërkojnë shumë vëmendje, kujtesë vizuale dhe reagime të shpejta.

A keni gjetur ndonjë nga ushqimet tuaja të preferuara në listë? A janë ato të dëmshme apo të dobishme? Na tregoni në seksionin e komenteve më poshtë.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *