6 zakone të zakonshme që mund të ju dëmtojnë veshkat tuaja

Mbajtja e nevojave tuaja

Mos zbrazja e fshikëzës tuaj në kohë është një nga shkaqet kryesore të problemeve të veshkave. Nëse shpesh i reziston kesaj, urina mbetet në fshikëzën tuaj për një periudhë më të gjatë dhe bakteret fillojnë të shumëzohen shumë më shpejt. Përfundimisht, kjo mund të çojë në pasoja serioze si infeksionet e veshkave dhe mosmbajtjen e urinës.

2.Të ulurit në menyrë kronike

Aktiviteti fizik i rregullt shpesh shoqërohet me përmirësimin e presionit të gjakut dhe metabolizmit normal të glukozës që janë faktorë të rëndësishëm në ruajtjen e shëndetit të veshkave. Ulur për periudha të gjata kohore pa lëvizur mund të rrisë rrezikun e sëmundjes së veshkës me 30%.

 

Nëse kaloni më shumë se 8 orë në ditë në karrigen tuaj në punë, përpiquni të drejtoni një mënyrë jetese aktive në shtëpi – ushtroni të paktën 2-3 herë në javë dhe mos humbisni një shans për të ecur nëpër lagje.

  1. Nuk pini ujë të mjaftueshëm

Qëndrimi i hidratuar ndihmon veshkat tuaja të prodhojnë urinë për të hequr natriumin dhe toksinat nga trupi juaj. Nëse nuk pini ujë të mjaftueshëm rregullisht, mund të shkaktojë probleme serioze shëndetësore, përfshirë dhe gurët e dhimbshëm të veshkave.

 

Për shumicën e njerëzve, 1.5-2 litra ujë në ditë është e mjaftueshme për të mbajtur veshkat e tyre të shëndetshme. Dhe mos harroni se pije të tjera nuk do të bëjnë, është vetëm ujë i pastër që ka rëndësi.

4.Jeni pa  gjumë

 

Rezulton se pushimi i një nate të mirë është jashtëzakonisht i rëndësishëm jo vetëm për mirëqenien tuaj të përgjithshme, por edhe për shëndetin tuaj të veshkave. Gjumi rregullonë dhe koordinonë funksionin tuaj të veshkave, dhe indet e këtij organi rinovohen vetëm kur jeni duke fjetur. Pra, nëse nuk merrni gjumë të mjaftueshëm, ndërpreni këtë proces dhe rrisni rrezikun e dëmtimit të veshkave.

5.Pijet e gazuara

Sipas ekspertëve të shëndetësisë, ekziston një lidhje e ngushtë midis konsumit të këtyre pijeve dhe problemeve të veshkave. Në vitin 2009, një studim tregoi se mbi 3.000 gra që pinin 2 ose më shumë gota çdo ditë kishin një rënie të ndjeshme në funksionin e veshkave.

Konsumoni shumë kripë dhe sheqer

95% e sodiumit të konsumuar me ushqime metabolizohet nga veshkat tuaja. Pra, nëse hani shumë produkte të kripura, organet tuaja duhet të punojnë shumë më tepër për të hequr qafe natriumin e tepërt. Përfundimisht, kjo mund të rezultojë në zvogëlimin e funksionit të veshkave dhe të çojë në mbajtjen e ujit në trupin tuaj që, nga ana tjetër, mund të rrisë tensionin tuaj të gjakut.

 

Konsumi i tepruar i sheqerit mund të kontribuojë në zhvillimin e presionit të lartë të gjakut, si dhe, të çojë në obezitetin dhe të rrisë rrezikun e diabetit. Këto janë shkaqet kryesore të dështimit të veshkave.

 

Marrja e rekomanduar e kripës është rreth 3.75 gram në ditë, për sheqerin është rreth 25-38 gram (ose 6-9 lugë).

 

A keni ndonjë nga këto zakone? A do të ishte e vështirë për ju që të shpëtoheni prej tyre? Ndani mendimet tuaja me ne në komentet!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *