5 llojet e ankthit dhe si t’i trajtoni ato

Ankthi me të vërtetë mund të na marrë lumturinë nëse nuk mësojmë si ta trajtojmë dhe të përballojmë atë. Ekzistojnë kaq shumë lloje të ndryshme të ankthit që mund të shfaqen dhe të vjedhin momente ë këndshme nga jeta jonë.

1. Ankthi i Përgjithshëm

Ankthi i përgjithësuar ka aftësinë për të ulur cilësinë e jetës sonë, ndërsa ajo rritet dhe bëhet më e fortë. Një shqetësim i vogël i përditshëm, mund të jetë tipik, edhe pse kur shqetësimi kthehet në stres dhe rënia e përditshme për të gjitha gjërat që mund të shkojnë keq është standardi, ky lloj ankthi mund të fillojë shpejt duke marrë jetën tonë.

2. Çrregullimi obsesiv i pandreqshëm

Me OCD, mendimet dhe veprimet tuaja ndihen të pakontrollueshme, prandaj ndjeheni të paaftë për të funksionuar normalisht, gjë që ndikon shumë në çdo gjë në jetën tuaj. Puna, shkolla, marrëdhëniet, ti e emërove, vuan për shkak të nevojës së fiksuar dhe dëshirojnë të bëjnë sjelljen e detyruar ose obsesionin.

Siç duket, kjo çrregullim ka tendencë të jetë më e dukshme, meqë sjelljet ose mendimet nxisin një person të bëjë sjellje në mënyra që dalin nga sfera e asaj që konsiderohet “normale”.

3. Çrregullimi i ankthit social

Ankthi Social është kur mendimi ose bashkëveprimi aktual me njerëzit e tjerë shkakton ankth irracional. Frika joracionale mund të shfaqet në mënyra të ndryshme; shqetësuese për mënyrën se si ndërveprimi do të shkojë, nëse gjykimi do të ndodhë, frika nga siklet dhe shqetësimi për të thënë diçka “të gabuar” ose “budallallëk”.

Ankthi social është shumë i izoluar që vazhdon më tej ciklin e sëmurë për të mbajtur veten dhe forcimin e frikës delusionale për shkak të izolimit.

4. Çrregullimi i stresit post traumatik

Gjithashtu i njohur si, PTSD, është një çrregullim që shkakton ndjenja të frikës intensive ose pafuqisë brenda individit.

Zona gri me këtë çrregullim ankthi është se trauma është relative. Kuptohet, ajo që është traumatike për një person nuk mund të jetë traumatike për një tjetër. Tragjedi të papritura si vdekjet, humbjet, fatkeqësitë natyrore janë ngjarje që shoqëria jonë ka tendencë ta shohë si “traumatike”.

Disa simptoma të zakonshme të PTSD-së janë shoku, zemërimi, nervozizmi dhe frika. Mund të shfaqen edhe shqetësimet rreth traumës, mbështetjes së dritës, anktheve të këqija dhe humbjes së përqendrimit dhe pamundësisë për të funksionuar mirë. Zakonisht simptomat shfaqen brenda 3 muajve nga incidenti specifik traumatik.

5. Agorafobia

Agorafobia është kur ju shmangni vendet ose situatat që ju parashikoni, do t’ju shkaktojnë panik duke shkaktuar ndjenjat e bllokimit, të paaftë ose ndiheni si të zënë ngushtë.

Ankthi është shkaktuar nga frika se nuk ka mënyrë të lehtë për të shpëtuar nga situata që shkakton panikun tuaj. Simptomet e agorafobisë përqendrohen rreth frikës së daljes në shtëpi, gjë që krijon shqetësim për t’u ekspozuar turmave, hapësirave të mbyllura dhe, në thelb, çdo mjedisi që provokon ankthin brenda personit.

Kur frika juaj është aq e madhe sa që nuk jeni në gjendje të largoheni nga shtëpia juaj kjo rezulton në mungesë të funksionimit, humbjes së cilësisë së jetës dhe mund të çojë në izolim dhe depresion.

Si të përballojmë ankthin

Me çdo lloj ankthi që keni të bëni me ju,e dini se ka gjëra që mund të filloni të bëni për veten tuaj tani për të ndihmuar në zbutjen e simptomave që përjetoni.

Njëherë e kam dëgjuar ankthin e lartë të përshkruar me mjeshtëri si “të bllokuar brenda burgut tuaj të vetëvendosur.” Lajmi i mirë me këtë është se ju mbani çelësin në qelinë tuaj të burgut, shoku im.

Me përkushtim dhe vëmendje, mund të gjesh lehtësim të simptomave dhe, në fund të fundit, më shumë paqe të përgjithshme.

Shpërndaje me të tjerët!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *