Pse kemi nevojë për vitaminën D – vitaminën e diellit?

Vitamina D nganjëherë quhet “vitamina e diellit”, sepse prodhohet në lëkurën tuaj në përgjigje të dritës së diellit. Është një vitaminë e tretshme në yndyrë në një familje të përbërësve që përfshin vitaminat D-1, D-2 dhe D-3.

Trupi juaj prodhon vitaminë D natyrisht kur ekspozohet drejtpërdrejt në dritën e diellit. Ju gjithashtu mund të merrni atë përmes ushqimeve të caktuara dhe shtojcave për të siguruar nivelet adekuate të vitaminës në gjakun tuaj.

1. Vitamina D lufton sëmundjet

Përveç përfitimeve të saj primare, shkenctarët sugjerojnë që vitamina D mund të luajë një rol në:

-duke zvogëluar rrezikun e sklerozës së shumëfishtë, sipas një studimi të vitit 2006 të botuar në Journal of the American Medical Association

-duke zvogëluar shansin tuaj për të zhvilluar sëmundje të zemrës, sipas gjetjeve të vitit 2008 të publikuara në Burimin e CirculationTrusted

-duke ndihmuar për të zvogëluar gjasat për zhvillimin e gripit, sipas hulumtimit të vitit 2010 të botuar në American Journal of Clinical NutritionTrusted Source.

2. Vitamina D redukton depresionin

Hulumtimet kanë treguar se vitamina D mund të luajë një rol të rëndësishëm në rregullimin e humorit dhe ruajtjen e depresionit. Në një studim, shkencëtarët zbuluan se njerëzit me depresion që kishin marrë vitaminë D vërejtën një përmirësim të simptomave të tyre.

Në një studim tjetër të njerëzve me fibromialgji, hulumtuesit gjetën se mungesa e vitaminës D ishte më e zakonshme tek ata që po përjetonin gjithashtu ankth dhe depresion.

3. Vitamina D ju ndihmon të humbni peshë

Related image

Konsideroni shtimin e vitaminës D shtesë në dietën tuaj nëse jeni duke u përpjekur për të humbur peshë ose për të parandaluar sëmundjet e zemrës.

Në një studim, njerëzit që merrnin një kalcium të përditshëm dhe shtojcave të vitaminës D ishin në gjendje të humbnin më shumë peshë sesa ata që nuk merrnin. Shkencëtarët thanë se kalciumi ekstra dhe vitamina D kishin efekt të shtypjes së oreksit.

Në një studim tjetër, njerëzit mbipeshë që morën një shtesë të përditshme të vitaminës D përmirësuan shenjat e rrezikut për sëmundjen e zemrës.

Shpërndaje me të tjerët!

NDRYSHE

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *