Disa karakteristika për njerzit me grup të gjakut O

Si përcaktohen llojet e gjakut?

 

Llojet e gjakut, ose grupet e gjakut, klasifikohen sipas prezencës ose mungesës së antigjeneve të caktuara që mund të shkaktojnë një përgjigje imune kur ato janë të huaja në trup. Këto antigjene mund të bëjnë që sistemi imunitar i pacientit të sulmojë gjakun e transfuzuar. Kjo është arsyeja pse është kaq e rëndësishme të njihni llojin tuaj të gjakut dhe të jeni të vetëdijshëm për ndeshjet e sigurta për transfuzionet e gjakut.

 

  1. Tipi O dhe karakteristikat e gjakut

 

Ekzistojnë 4 lloje kryesore të gjakut të përcaktuara nga prania ose mungesa e antigjeneve A dhe B në sipërfaqen e qelizave të kuqe dhe në antitrupat A dhe B në plazmë. Përveç antigjeneve A dhe B, ekziston një proteinë e quajtur Rh faktor që mund të jetë ose i pranishëm ose mungon. Krejt, kjo përbën 8 lloje gjaku: A +, A-, B +, B-, O +, O-, AB + dhe AB-. Lloji i gjakut O ka as A antigjene B as në qelizat e kuqe të gjakut, por ka edhe antitrupa A dhe B në plazmë. Lloji O + është lloji më i shpeshtë i gjakut që zë 37% – 53% të njerëzve në grupe të ndryshme etnike dhe racore.

  1. Njerëzit me gjak të tipit O janë dhurues universalë.

Njerëzit me gjak të tipit O + mund të dhurojnë gjakun e tyre në të gjitha 4 grupet, por vetëm tek njerëzit me nëngrupet pozitive RH (O +, A +, B +, AB +). Qelizat e kuqe të tipit O mund të transfuzohen në të gjitha 8 nëngrupet, gjë që e bën atë një lloj universal gjaku që është gjithmonë i nevojshëm për transfuzionet emergjente. Lloji i O- gjakut transfuzohet në rastet e emergjencës, kur është e rëndësishme për të shpëtuar jetën e një pacienti para se të kryhet testi i kryqëzimit. Për më tepër, është lloji i gjakut O- është më i sigurt për foshnjat e porsalindura, sistemet e imunitetit të të cilëve janë të pazhvilluara.

 

  1. Lloji O gjaku i gjakut mund të marrë vetëm llojin e gjakut të O.

Njerëzit me gjak të tipit O + mund të marrin gjak nga njerëz me të dy tipet O + dhe O, ndërsa ata që kanë gjak të tipit O mund të marrin të njëjtin gjak të tipit O. Në raste urgjente kur lloji O-gjak është në furnizim të shkurtër, mund të zëvendësohet me llojin O + gjak.

 

  1. Rreziqet shëndetësore

Sipas shkencëtarëve, ka mënyra në të cilat biokimi i gjakut përcakton shëndetin tonë. Edhe pse ndikimi i llojeve të gjakut në shëndetin tonë ende është nën hulumtim, ekzistojnë disa teori për rreziqet dhe përfitimet shëndetësore për njerëzit me lloje të ndryshme të gjakut. Në veçanti, konsiderohet se njerëzit me tip O të gjakut mund të jenë më të ndjeshëm ndaj disa infeksioneve bakteriale dhe virale sesa grupet e tjera të gjakut, duke përfshirë ato të rënda si murtaja, kolera, shyta dhe tuberkulozi. Disa studime gjithashtu tregojnë se individët e tipit të gjakut O kanë një incidencë më të lartë të ulçerave të duodenale prej 35% në krahasim me njerëzit me lloje të gjakut A, B dhe AB.

  1. Përfitimet shëndetësore

Njerëzit me gjak të llojit O kanë rrezikun më të ulët të zhvillimit të sëmundjeve koronare të zemrës në krahasim me njerëzit me lloje të gjakut A, B dhe AB. Studimet tregojnë se individët e tipit të gjakut jo O- kanë një rrezik 25% më të lartë të zhvillimit të kancerit pankreatik se sa njerëzit me tip O të gjakut. Për më tepër, njerëzit me llojin e gjakut O kanë një rrezik më të ulët për zhvillimin e sëmundjeve të qarkullimit të gjakut dhe çrregullimeve njohëse. Sidoqoftë, mbajtja e një jetese të shëndetshme dhe menaxhimi i faktorëve të rrezikut shëndetësor është vendimtar për shmangien e sëmundjeve, pa marrë parasysh se çfarë lloj gjaku keni.

 

  1. Lloji O gjak dhe dietë
Platelet Apheresis Donors

Ju mund të keni dëgjuar për të ashtuquajturat “dietat e gjakut” që pretendojnë se të hahet produkte të caktuara që përputhen me llojin tuaj të gjakut do t’ju ndihmojë të qëndroni të arsyeshëm dhe të shëndetshëm. Megjithë popullaritetin e tyre të madh, dietat e gjakut nuk kanë prova shkencore dhe nuk njihen në mënyrë universale. Është më mirë të ndiqni një dietë të personalizuar duke marrë parasysh gjendjen tuaj shëndetësore individuale dhe jo një dietë që lidhet me llojin tuaj të gjakut.

 

  1. Lloji O gjak dhe personalitetit

 

Ndikimi i llojit të gjakut në tiparet e njerëzve është mjaft debatues, por kjo teori është shumë popullore në disa vende, në veçanti në Japoni. Shfaqjet televizive, gazetat dhe revistat shpesh publikojnë horoskopë të tipit të gjakut dhe grafikët e pajtueshmërisë romantike, ndërsa manga japoneze, anime dhe video lojë përmendin llojet e gjakut të personazheve. Japonezët besojnë se njerëzit me llojin e gjakut O janë bujarë, të pasionuar, të shoqërueshëm dhe financiarisht të suksesshëm dhe.

 

Cili është tipi i gjakut tuaj? Shpërndaje me dikë që i përket tipit të gjakut  O.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *