Pse gratë më të forta shpesh ndihen aq të thyera brenda

Kur takojmë një grua të fortë, ne mund të ndjehemi të tërhequr nga besimi i saj. Duket sikur ajo ka të gjitha: një punë të suksesshme, një familje të bukur, shëndet të mirë dhe madje edhe kohë për të ndihmuar ata në nevojë. Por prapa kësaj buzëqeshje të ndritshme, shumë prej këtyre grave ndjehen të thyera në një pikë ku fillon të ndikojë në shëndetin e tyre.

Ne “Ndryshe” do të rendisim arsyet pse kaq shumë gra të forta luftojnë për të qenë të lumtur në baza ditore.

 

  1. Ajo mbështetet vetëm në veten e saj.

Një grua e fortë pëlqen të jetë e pavarur, ajo nuk ka nevojë për ndihmën e askujt. Një grua e tillë priret të jetë e sigurt dhe të mbështetet në veten e saj. Studimet tregojnë se mund të jetë edhe pjesë e identitetit të saj që e bën atë krenar. Problemi është, ajo mbështetet vetëm në vetvete dhe nuk kupton që të gjithë njerëzit kanë nevojë për ndihmë ndonjëherë.

Kjo mund të jetë për shkak se ajo nuk dëshiron të shqetësohet, ose sepse sheh se kërkon ndihmën si dobësi.

Sidoqoftë, si qenie shoqërore, njerëzit kanë nevojë për ndihmë çdo herë në një kohë. Psikologët pajtohen se ne kemi nevojë për “ne” dhe mbështetjen “tonë” për mirëqenien tonë. Kërkimi për ndihmë kur të kemi nevojë është jo vetëm i shëndetshëm, por është gjithashtu bujar sepse ju jeni duke lejuar dikë tjetër të kërkojë ndihmë kur ata kanë nevojë për të.

 

  1. Gjithkush i beson asaj me problemet e tyre dhe ajo mbart peshën mbi shpatullat e saj.

Nuk është një surprizë që familja dhe miqtë e saj i besojnë asaj pasi njerëzit e konsiderojnë atë të besueshëm. Hulumtimet tregojnë se kjo është për shkak se njerëzit e fortë mendërisht gjithashtu kanë një ndjenjë të lartë të përgjegjësisë që njerëzit e perceptojnë si integritet dhe mençuri.

Por gruaja e fortë nuk e ndan familjen ose shokët e saj me çdonjërin, as nuk thërret për ta. Ajo mban të gjitha vuajtjet që i janë dhënë asaj. Dhe nëse problemi ndikon drejtpërdrejt në të, mund të marrë edhe drejtimin për ta zgjidhur atë ose për ta përballuar atë, nëse kjo është një çështje e parave apo një sëmundje në familje.

 

  1. Ajo nuk i ndan problemet e saj me askënd tjetër, duke i mbyllur ato si një barrë të thellë brenda saj.

Gruaja e fortë merr barrën e të tjerëve, por nuk e ndan atë. Kjo është vërtetuar se i bën njerëzit të ndihen jashtëzakonisht të vetmuar dhe gjithashtu mund të çojë në depresion. Ndonjëherë ajo nuk dëshiron të lejojë ti shpreh të gjitha jashtë, sepse kjo është një sjellje që nuk përputhet me identitetin e saj të ndërtuar të një personi të fortë.

Hulumtimet tregojnë se ne kemi nevojë për ndërveprim me njerëzit e tjerë për të qenë në gjendje të rritim lumturinë tonë dhe të përballojmë gjërat më të vështira në jetë.

  1. Ajo kujdeset për të tjerët, por harron se ajo ka nevojë për kujdes shumë.

Gruaja e fortë kujdeset për familjen dhe të afërmit e saj, madje mban edhe disa nga bagazhet e tyre emocionale për të lehtësuar barrën e tyre. Por duke vepruar kështu, ndonjëherë ajo harron se edhe ajo ka nevojë për kujdes  dhe madje të tjerë harrojnë gjithashtu.

 

  1. Dhe disa ditë, ato thyhen dhe ndjejnë se nuk janë mjaft të fortë për të marrë një detyrë.

Ajo vendos një maskë në punë ose në shtëpi, por kur ajo është e vetme, është koha për një kontroll të realitetit dhe madje edhe pasiguritë e saj bëjnë një vizitë. Miqtë, të afërmit dhe kolegët e konsiderojnë atë si një grua të fortë dhe presin shumë prej saj. Megjithatë, hulumtimi zbulon nivelin e vetëkontrollit që imponon veten së bashku me pritjet e larta të të tjerëve për të, mund ta dëmtojë atë psikologjikisht. Kur mendon për gabimet e saj të fshehura dhe emocionet e shtypura, ajo prishet.

Ajo beson se ajo është e papërshtatshme dhe  në detyrë. Dhe ndihet sikurse ka  mospërputhje të emocioneve  gjë që e lënë atë të lodhur.

A identifikoni në këtë listë? A jeni miq me një nga këto “gra të forta”? Çfarë mendoni se është zgjidhja më e mirë për t’i zbrazur ata nga bagazhet e tyre emocionale? Shpërndani teoritë tuaja më poshtë!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *