6 Zakonet e papritura që rrënojnë jetët tona çdo ditë

 

  1. Ne gjithmonë rrimë ulur

Në ditët e sotme, të të ulurit është një gjë e zakonshme. Në mbrëmje, ne shkojmë në shtëpi me makinë ose me transport publik dhe menjëherë mendojmë  të marrim një vend të rehatshëm në shtëpi ku ne pastaj të shikojmë TV apotë bisedojmë chat online me miqtë.

Pa lëvizur, niveli i endorfineve dhe hormoneve të tjerë përgjegjës për lumturinë zvogëlohet. Ecje çdo ditë 30 minuta ose 2 stërvitje në javë do t’ju bëjë më energjik dhe të kënaqur, pavarësisht se çfarë ndodh në jetën tuaj.

  1. Ne shpenzojmë gjithë ditën në ambiente të mbyllura.

Ne të gjithë e dimë se “duke punuar nga shtëpia” nuk do të kontribuojë domosdoshmërisht në lumturi. Por rezulton se vende si kinema, restorante, dhe vende të tjera që ne dëshirojmë të vizitojnë, nuk na lejojnë gjithmonë të gëzojmë jetën tonë.

Por nëse kaloni pak kohë jashtë në një vend të panjohur, do të bëheni më të lumtur dhe vetëvlerësimi juaj do të përmirësohet. Psikologët e quajnë këtë metodë “terapi aventura”. Dhe vlen të përmendet se nuk ka rëndësi nëse jeni duke shkuar në një vend tjetër ose në një fshat fqinj ku nuk keni qenë asnjëherë, në asnjë mënyrë, do të bëheni më të lumtur.

  1. Ne nuk i kushtojmë vëmendje gjërave që ndodhin rreth nesh.

Është me të vërtetë e rëndësishme që jo vetëm t’i kushtojmë vëmendje asaj që bëjmë, por edhe mënyrën se si e bëjmë këtë.

 

  1. Ne vetëm konsumojmë.

Për ta bërë jetën tonë kuptimplote, ne duhet jo vetëm të marrim, por edhe të japim. Veprat e mirësisë na bëjnë të kënaqur dhe ndjehemi të rëndësishëm.

 

Ja një lajm i mirë: edhe veprimet më të vogla mund të na mbushin me gëzim. Blerja e dikujt për një dhuratë, shkrimi i një shënimi, apo edhe piktura e një muri janë të gjitha gjërat që na bëjnë të besojmë se kemi një qëllim në këtë jetë dhe se dikush na ka nevojë.

  1. Ne e izolojmë veten nga të tjerët.

Edhe në epokën e individualitetit, secili person ende duhet t’i përkasë një grupi. Dhe jo vetëm për miqtë dhe anëtarët e familjes sonë më të afërt. Për të qenë vërtet i lumtur, ne duhet të ndjehemi të lidhur me njerëzit e tjerë.

Sipas studimeve të ndryshme, kjo cilësi na ndihmon të mposhtim sëmundjet, zvogëlon nivelet e stresit dhe na bën të ndihemi më të sigurt. Dhe nuk ka rëndësi se çfarë grupi ju i përkisni: mund të jetë një klub futbolli, një klub i lojës, çfarëdo. Ju vetëm duhet të ndiheni sikur i përkisni diçkaje.

 

  1. Ne nuk krijojmë asgjë.

Ne kemi nevojë për hobi krijues jo për para dhe famë, por për shëndetin tonë. Është vërtetuar se procesi i krijimit zvogëlon nivelin e stresit, përmirëson disponimin tonë dhe na ndihmon të luftojmë kundër depresionit.

Mos harroni se kreativiteti nuk është vetëm për të kënduar dhe pikturuar, ajo mund të jetë çdo gjë që kërkon qasjen tuaj unike. Mbjell disa lule, zgjidhni ngjyrën e mureve, bëj punët e shtëpisë dhe ktheje imagjinatën tënde  kjo është e gjitha që duhet!

Lumturia nuk është diçka për të cilën duhet të synoni. Ai përbëhet nga gjëra të vogla, kështu që ne mund ta krijojmë atë në çdo moment. A keni ndonjë zakon që ju ndalon të jeni të lumtur?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *