Produktet ushqimore që nuk kanë afat skadence

Orizi i bardhë
Studiuesit kanë zbuluar se orizi i bardhë  do të ruajë përmbajtjen dhe aromën e tij ushqyese për 30 vjet, kur ruhet në kontejnerë pa oksigjen në temperaturë nën 40 gradë Fahrenheit. Sidoqoftë, orizi kafe zgjat pothuajse aq gjatë (6 muaj) për shkak të vajrave natyrorë që gjenden në shtresën e tij të krunde.

Mjalta

Mjalti është quajtur ushqimi i vetëm që me të vërtetë zgjat përgjithmonë, falë kimisë së tij magjike dhe punimeve të dorës së bletëve.

Nektari nga lulet përzihet me enzimat brenda bletëve që e nxjerrin atë, gjë që ndryshon përbërjen e nektarit dhe e zbërthen në sheqerna të thjeshtë që depozitohen në huall mjalti. Veprimi i parafytyrimit nga krahët e bletëve dhe enzimat nga stomaku i tyre krijojnë një lëng që është shumë acid [PDF] dhe me lagështi të ulët — me të vërtetë gërmuese johusifikuese për rritjen e baktereve.

Kripa

Duke pasur parasysh që klorur natriumi është një mineral që merret nga Toka, qëndrueshmëria e tij nuk duhet të befasojë. Gjithashtu është përdorur me shekuj si një mjet për ruajtjen e ushqimeve të tjera (ose trupave) sepse largon lagështinë. Kripa në dollapin tuaj mund të mos zgjasë përgjithmonë, sidoqoftë. Morton Salt thekson se shtimi i jodit në kripën e tryezës zvogëlon jetëgjatësinë, kështu që nëse ena juaj thotë kripë të jodizuar, prisni që ajo të zgjasë vetëm rreth 5 vjet.

Sheqeri

Si me artikujt e tjerë në këtë listë, mënyra e ruajtjes që përdorni për sheqerin tuaj përcakton nëse mund ta mbani apo jo përgjithmonë. Sheqeri pluhur dhe kokrrizuar ruhen më së miri në enë hermetike për të mbajtur lagështinë në gji. Shitësit e shitjes me pakicë u kërkohet të vulosin çanta me data, por prodhuesit thonë se edhe sheqeri i ngurtë kafe është akoma i ngrënshëm pasi të jetë zbutur.

Fasule të thata

Ashtu si me studimet e orizit, studiuesit në Universitetin Brigham Young zbuluan se pas 30 vjetësh, cilësia e përgjithshme e fasules, por “të gjitha mostrat u konsideruan të pranueshme për t’u përdorur në një situatë emergjente nga të paktën 80 përqind e panelistëve të konsumit. Gjithashtu, tretshmëria e proteinave u gjet se mbetet e qëndrueshme me kalimin e kohës. ”

Shpërndaje me një mik!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *