Si të silleni me fëmijët adoleshentë?

Vitet e adoleshencës janë shumë të tmerrshme për disa prindër, por nuk është aspak e lehtë për fëmijët, andaj nuk është çudi që ata ndonjëherë veprojnë sikur mendojnë se janë qendra e universit.

Dëgjoni.

Nëse jeni kurioz për atë që po ndodh në jetën e adoleshentit tuaj, bërja e pyetjeve direkte mund të mos jetë aq efektive sa thjesht të uleni dhe të dëgjoni. Fëmijët ka më shumë të ngjarë të jenë të hapur me prindërit e tyre nëse nuk ndjehen në presion për të shkëmbyer informacione. Mos harroni madje që një koment i palëkundur për diçka që ka ndodhur gjatë ditës është mënyra e saj për të arritur, dhe ka të ngjarë të dëgjoni më shumë nëse qëndroni të hapur dhe të interesuar.

Vlerësoni ndjenjat e tyre.

Shpesh është tendenca jonë të përpiqemi të zgjidhim problemet për fëmijët tanë, ose të minimizojmë zhgënjimet e tyre. Por të thuash diçka si “Ajo nuk ishte e përshtatshme për ty sidoqoftë” pas një zhgënjimi romantik mund të ndjehet hidhërues. Në vend të kësaj, tregoni fëmijëve që ju e kuptoni dhe i bashkëlidhni duke reflektuar komentin mbrapa: “Wow, kjo është e vështirë”.

Tregoni besim.
Adoleshentët duan të merren seriozisht, veçanërisht nga prindërit e tyre. Kërkoni mënyra për të treguar se i besoni atij/asaj. Kërkimi i tij për një favor tregon që ju të mbështeteni tek ai. Vullnetarizmi i një privilegji tregon që ju mendoni se ai mund ta trajtojë atë. Lënë që fëmija juaj ta dijë se keni besim tek ai, do të rrisë besimin e tij dhe do ta bëjë atë më shumë të ngjarë të ngrihet në këtë rast.
Mos jini diktator.
Ende duhet të vendosni rregullat, por të jeni të gatshëm t’i shpjegoni ato. Ndërsa shtytja e kufijve është e natyrshme për adoleshentët, duke dëgjuar shpjegimin tuaj të menduar në lidhje me atë se pse partitë në netët e shkollës nuk lejohen do ta bëjnë rregullin të duket më i arsyeshëm.
Kontrolloni emocionet tuaja.
Eshtë e lehtë që temperamenti juaj të ndizet kur adoleshenti juaj është i pasjellshëm, por mos u përgjigjeni në atë mënyrë . Mos harroni se ju jeni i rritur dhe ai është më pak i aftë të kontrollojë emocionet e tij ose të mendojë logjikisht kur është i mërzitur. Numëroni në dhjetë ose merrni frymë thellë para se të përgjigjeni. Nëse të dy jeni shumë të mërzitur për të folur, godisni pauzë derisa të keni pasur një shans për t’u qetësuar.
Bëni gjërat së bashku.
Të folurit nuk është mënyra e vetme për të komunikuar, dhe gjatë këtyre viteve është mirë nëse mund të kaloni kohë duke bërë gjëra që të dy kënaqeni, pavarësisht nëse gatuani ose shëtitni ose shkoni në kinema, pa folur për ndonjë gjë personale. Eshtë e rëndësishme që fëmijët të dinë që ata mund të jenë në afërsi të jush dhe të ndajnë përvoja pozitive, pa u shqetësuar se do të shfaqni pyetje ndërhyrëse ose do t’i thërrisni në tapetë për diçka.
Shpërndaje me një prind!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *