Disa fakte psikologjike që mund të tregojnë se çfarë personi jeni

Truri i njeriut prodhon deri në 12,000 deri 50,000 mendime në ditë. Kjo në vetvete është e jashtëzakonshme! Por ende, ne mund të mos e dimë se çfarë tjetër është në gjendje mendja jonë. Le të kontrollojmë disa fakte më interesante psikologjike – madje mund ta njohësh veten në disa prej këtyre.

Të harroni është një shenjë e inteligjencës së lartë.

15+ Psychology Facts That Can Show What You’re Really Like

Një kujtim i mirë duket se është një nga karakteristikat tona më të forta dhe më pozitive. Por shkencëtarët kanë pohuar se harrimi është po aq i rëndësishëm sa të kujtosh. Një memorie e keqe është në të vërtetë një mekanizëm për të bërë hapësirë për informacione përkatëse dhe e mban trurin të mos harxhojë hapësirë dhe energji.

Refuzimi ndjehet si dhimbje fizike.

15+ Psychology Facts That Can Show What You’re Really Like

Neuroshkenca zbuloi se refuzimi fjalë për fjalë dhemb si dhimbje fizike. Reagimi për dhimbje emocionale dhe dhimbje fizike është shumë i ngjashëm, dhe një kimik natyral (qetësues kundër dhimbjes Mu-opioid) lëshohet gjatë të dyja ngjarjeve.

Kuqe-jeshile dhe blu-verdhë: ngjyra që ekzistojnë, por ne nuk mund t’i shohim ato.

15+ Psychology Facts That Can Show What You’re Really Like

Një ngjyrë e kuqe e gjelbër ekziston dhe nuk është kafe ose ajo që shihni kur përzieni pigmentet së bashku. Gjithashtu në mënyrë të ngjashme, e verdhë-blu nuk është e gjelbër. Nëse përpiqeni të imagjinoni këto ngjyra, me siguri nuk mund të keni pasi nuk keni asnjë pikë referimi në mendjen tuaj. Por ato ekzistojnë dhe quhen “ngjyra të ndaluara”. Ne thjesht nuk mund t’i shohim ato dhe kjo është normale për shkak të specifikave të perceptimit të ngjyrave njerëzore.

Stabiliteti mbyll qendrat e të mësuarit në trurit tuaj.

Nëse ankoheni se jeta juaj është e paqëndrueshme, duhet të dini që këto kushte ju përmirësojnë si person. Dhe kjo është e shkëlqyeshme! Shkencëtarët konfirmuan se nëse nuk jeni jashtë zonës tuaj të rehatisë, nuk po mësoni.

85% e asaj që shqetësohemi nuk ndodh kurrë.

15+ Psychology Facts That Can Show What You’re Really Like

Një studim tregoi se shumica e gjërave negative që ne imagjinojmë nuk materializohen kurrë. Njerëzve iu kërkua të shkruanin shqetësimet e tyre për një periudhë të zgjatur kohe. Dhe 85% e gjërave për të cilat subjektet shqetësoheshin kurrë nuk kanë ndodhur. Do të thotë që vetëm 15% me të vërtetë e bëri.

Sa më i lumtur të jeni, aq më pak gjumë keni nevojë.

Sa më i lumtur të jesh, aq më pak gjumë kërkon të funksionosh normalisht çdo ditë. Rezulton se trishtimi ju rrit shtysën tuaj për të fjetur më shumë. Dhe lumturia funksionon në të kundërtën.

Emocionet e forta mund të krijojnë kujtime të rreme.

15+ Psychology Facts That Can Show What You’re Really Like

Kujtesa jonë është më e brishtë sesa mund të mendoni. Ne jemi shumë të ndjeshëm ndaj gabimeve dhe disa sugjerime madje mund të shkaktojnë kujtime të rreme. Në një eksperiment, Elizabeth Loftus bëri që 25% e pjesëmarrësve të saj të besojnë një kujtim të rremë se dikur ishin humbur në një qendër tregtare si fëmijë.

Njerëzit bëhen më të sinqertë kur janë të lodhur.

Kur jeni të lodhur fizikisht nuk lani fjalët tuaja me sheqer. Kjo është normale dhe është edhe arsyeja pse njerëzit rrëfejnë gjëra gjatë bisedave të natës vonë. Nëse doni të mbani një sekret, është më mirë të mos keni biseda të gjata me miqtë vonë natën.

Njerëzit më të stresuar janë midis 18 dhe 33 vjeç.

Mosha më stresuese, sipas studiuesve, është midis 18 dhe 33. Pas 33 niveli i stresit fillon të ulet. Gratë gjithashtu raportuan se kishin më shumë stres se burrat.

Gënjeshtarët e mirë janë më të mirë në zbulimin e gënjeshtarëve të tjerë.

15+ Psychology Facts That Can Show What You’re Really Like

Teoritë psikologjike dhe neuroshkenca thonë se dikush që mund të gënjejë në mënyrë të përsosur është shumë i mirë në zbulimin e gënjeshtrave. Sekreti është në aftësinë e tyre për të menduar për atë që mendon dikush tjetër.

Deri në 90% të njerëzve vuajnë nga simptoma e dridhjes fantazmë.

15+ Psychology Facts That Can Show What You’re Really Like

9 nga 10 persona kanë «sindromën e dridhjes fantazmë». Ata gabimisht mendojnë se telefoni i tyre celular po lëkundet në xhep.

Mund të mbani mend vetëm 3-4 gjëra në të njëjtën kohë.

15+ Psychology Facts That Can Show What You’re Really Like

Nuk është çudi që të harroni edhe gjërat e rëndësishme që duhet të bëni kur keni një listë të madhe të veprimeve. Ne jemi në gjendje vetëm të kujtojmë 4 gjëra njëherësh. Dhe kjo është vërtetuar shkencërisht!

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *