Disa truqe psikologjike që zhvillojnë kreativitetin tuaj

Ndonjëherë duket se njerëz të caktuar thjesht janë të talentuar me aftësinë e duhur për kreativitet. Nëse ndiheni sikur të mos ishit nga ata pak fatlumë që tërhiqeni nga një pus krijimi në dukje i pafund krijues, kjo nuk do të thotë se jeni i dënuar për një jetë të përditshme dhe të pritshme. Ashtu si një muskul, krijimtaria është diçka që mund ta kultivoni dhe zhvilloni me pak praktikë dhe punë të palodhur.

Bëni një shëtitje

Një studim i vitit 2014 zbuloi se njerëzit kanë tendencë të jenë më kreativë kur ecin sesa kur janë ulur. Hulumtimet e mëparshme kanë treguar që aktiviteti i rregullt fizik mund të luajë një rol të rëndësishëm në forcimin dhe mbrojtjen e aftësive njohëse, por ky studim zbuloi se një ecje e thjeshtë mund të përmirësonte përkohësisht lloje të caktuara të të menduarit.

Kështu që nëse jeni të lidhur me një tavolinë dhe po përpiqeni të dilni me një ide të mirë, provoni të shkoni në një shëtitje të shpejtë për të parë nëse frymëzimi mund të godasë.

Shpërbleje veten

Hulumtimet kanë zbuluar që gjërat e dobishme që janë tashmë të dobishme në thelb mund të zmbrapsin dhe në të vërtetë të zvogëlojnë motivimin, një fenomen i njohur si efekti i shfajësimit. Kështu që mund të duket sikur ofrimi i një lloj shpërblimi për të menduarit krijues mund të ketë efektin e kundërt, duke penguar kreativitetin dhe motivimin.

Megjithatë, një studim zbuloi se kur fëmijëve u ofrohej një shpërblim i qartë për prodhimin e vizatimeve krijuese, krijimtaria e punës së tyre në të vërtetë u rrit.

Krijoni një distancë psikologjike

Njerëzit shpesh sugjerojnë të bëni një pushim nga një detyrë kur keni goditur në një bllok krijues. Një eksperiment zbuloi se vendosja e një distanca psikologjike mes vetes dhe problemit mund të bëjë edhe hile.

Studiuesit zbuluan se kur pjesëmarrësit imagjinuan se një problem vinte nga një vend i largët përkundrejt një i ngushtë, ata zgjidhnin më shumë probleme dhe dolën me zgjidhje më kreative.

Krijoni kufizime

Kur po përpiqeni të zgjidhni një problem, njerëzit shpesh mbështeten në të dukshme, duke u mbështetur në idetë ekzistuese në mënyrë që të dalin me zgjidhjen më të lehtë. Kjo shpesh çon në një rezultat të mirë, por gjithashtu mund të çojë në grupe mendore dhe qëndrueshmëri funksionale që e bën të vështirë të mendojë për zgjidhje krijuese.

Një mënyrë për të kapërcyer këtë është të vendosni disa kufizime ose rezistencë në të menduarit tuaj në të vërtetë mund të çojë në zgjidhje më krijuese.

Rrethojeni veten tuaj me ngjyrë blu

Psikologët e ngjyrave sugjerojnë që ngjyra të ndryshme mund të kenë efekte të ndryshme në disponimin, emocionet dhe sjelljet. Sipas një studimi të vitit 2009, ngjyra blu ka tendencë t’i bëjë njerëzit të mendojnë më kreativisht. Pse?

Sipas studiuesve, ngjyra blu ndihmon në inkurajimin e njerëzve të mendojnë jashtë kutisë. Meqenëse bluja është e lidhur shumë me natyrën, paqen dhe qetësinë, ngjyra ka tendencë të ndihmojë njerëzit të ndjehen të sigurt për të eksploruar dhe të jenë krijues.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *